Uutiset

Saana Tattari tähtäilee kymppejä EM-kisoissa

Hämeenlinnalainen kivääriampuja Saana Tattari, 18, pääsee näyttämään taitojaan kovaan seuraan. Suomen Ampumaurheiluliiton tehoryhmään kuuluva juniori on mukana Odensessa Tanskassa helmikuun 25. päivänä käynnistyvissä Euroopan mestaruuskisoissa.

Tattari kilpailee nuorten naisten sarjassa ilmakiväärin 40 laukauksen kisassa. Kiväärilajeissa Suomella on EM-kisoissa kymmenen ampujan joukkue.

Saana Tattari nousi EM-joukkueeseen vuoden 2012 hyvillä esityksillään. Kauden kruunasi joulukuussa Turussa tähdätty naisten SM-karsintakisa, jossa Saana ampui voittajaksi ennätystuloksellaan 393 (10 laukauksen finaali 102,6 pistettä).

Turun kisojen jälkeen Tattari valittiin myös olympiaryhmän haastajajoukkueeseen.

Tarkkoja laukauksia tauluihin alkoi napsahdella jo reilu vuosi sitten, kun Tattari sai valmentajakseen Ampumaurheiluliiton tehoryhmän valmentajan Raimo Jääskeläisen.

– Raimo on tuonut harjoitteluuni monipuolisuutta, ja hän osaa kertoa asiat eri näkökulmista. Varsinkin ammunnassa tärkeä psyykkinen valmennus on hänen alaansa. Hän vaatii myös paljon valmennettaviltaan, Tattari kertoo.

Saanaa luotsasi aiemmin isä Pertti Tattari. Hän on edelleenkin mukana tyttärensä valmennuksessa.

– Olen oppinut Jääskeläiseltä paljon kuunteluoppilaana ja valvon Saanan harjoittelua Hämeenlinnassa. Raimo valmentaa Nokialla, jossa käymme 2–3 kertaa kuukaudessa hakemassa apua. Nuoret viihtyvät erittäin hyvin Raimon valmennuksessa, Pertti Tattari sanoo.

Pienoiskiväärillä kaksi SM-kultaa

Saana Tattari on Hämeenlinnan Ampumaseuran kasvatti, mutta on edustanut syksystä saakka Nokian Seudun Ampujia. Hän on edelleen myös HlAS:n jäsen.

– Saan harjoitella Hämeenlinnan Ampumaseuran tiloissa muun muassa kaverini Katariina Laineen kanssa, joka kuuluu myös liiton tehoryhmään. Nokian seuraan siirryin uuden valmentajan vuoksi, ja myös siellä on tehoryhmän jäseniä.

Tattari on menestynyt myös ruutiaseiden kisoissa. Hämeenlinnan vuoden 2012 lupaavan tyttöurheilijan palkinnon niiannut urheilija on N18-sarjan kaksinkertainen pienoiskiväärin suomenmestari (3×20 laukausta ja 60 laukauksen makuu). Ilmakiväärillä paras saavutus oli N24-sarjan SM-joukkuekulta.

– Paras lajini on oikeastaan pienoiskiväärin asentokisa. Ruutiaseilla kilpailukausi on kuitenkin kesäkuukausina, ja lokakuusta huhtikuuhun ammutaan ilma-aseilla, Saana muistuttaa.

Ankara keskittyjä

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla opiskeleva Saana on valmistautunut EM-kisoihin tunnollisesti. Ampuma-asuunsa hän on pukeutunut kilpailukaudella lähes joka päivä.

– Harjoituksia on 2–3 kertaa viikossa ja joka viikonloppu kisoja. Myös fyysisestä kunnosta on pidettävä huolta. Lenkkeilen, käyn punttisalilla ja pelaan futista. Olen pelannut Hämeenlinnan Jalkapalloseuran naisten ykkösjoukkueessa, mutta ensi kausi on vielä avoinna, Saana pohtii.

Tattari lähtee uransa ensimmäisiin arvokisoihin nöyränä. Taso EM-kisoissa on nimittäin todella kova.

– Finaaliin vaaditaan jo 400 pisteen tuloksia. Tavoitteenani on tehdä oma hyvä perussuoritus ja onnistua teknisesti hyvin. Olisihan se myös hienoa ampua oma ennätys kovissa kisoissa, Tattari tuumii.

Saanan valtteja on erittäin hyvä keskittymiskyky. Isä Pertti ihmetteli tyttärensä raudanlujia hermoja viimeksi viime viikonvaihteessa Akaassa ammutuissa aluemestaruuskisoissa.

– Saana huitaisi kädellään kaikki panokset lattialle, mutta ampuminen ei häiriintynyt hetkeksikään. Panosten lentämisen jälkeen hän ampui kylmähermoisesti yhdeksän kymppiä ja tuloksen 99, nauraa isä.

– Pystyn kyllä sulkemaan muun maailman aika täydellisesti ympäriltäni ampumasuorituksen aikana, Saana myöntää. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

8.4.2020