Uutiset

Saarikko: Suomeen sopisi Lääkevirasto

Kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) patistaa hallitusta tutkimaan, voisiko Euroopan lääkeviraston (EMA) uudeksi sijaintipaikaksi hakea Suomea.

Lääkevirasto on nyt Britanniassa, joka on päättänyt erota EU:sta.

– Vaikka asioiden edelle ei kannata kiiruhtaa, valmistautumista uuteen tilanteeseen voi ja pitää tehdä, Saarikko toteaa sunnuntaina julkaisemassaan kannanotossa.

Saarikon mukaan virasto on iso, ja lisäksi sillä on tiivis kytkös kansallisten lääkeviranomaisten toimintaan.

– Näin ollen se vahvistaa myös viraston sijaintimaan asiantuntijaprofiilia ja osaamista lääkekysymyksissä.

Hän sanoo, että sijoituspaikaksi Suomessa sopisi esimerkiksi Turku, jossa on lääketieteen, lääketeollisuuden ja terveysteknologian osaamiskeskittymä. Saarikko on turkulainen.

Suomessa on jo yksi EU-virasto, Helsingissä perustamisestaan eli vuodesta 2007 lähtien toiminut Euroopan kemikaalivirasto (ECHA). Sen palveluksessa on 600 henkilöä.

Vuonna 1995 perustetun Euroopan lääkeviraston (EMA) päämaja on Lontoossa. Vakituista henkilöstöä on yli 400 ja projektihenkilöstöä noin 500.

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio sanoo, että lääkeviraston saaminen Suomeen merkitsisi toimeliaisuuden lisääntymistä myös viraston ympärillä sekä synergiaetuja kemikaaliviraston kanssa.

Hänen mukaansa jo pelkkä hakemus, tässä tapauksessa tahdonilmaisu, nostaisi Suomen profiilia ja kirkastaisi lääketieteellisen tutkimuksen ja lääketutkimuksen profiilia.

Saarikon mukaan useat EU:n jäsenmaat, myös muut Pohjoismaat, ovat kiinnostuneita saamaan lääkeviraston.

Viraston tärkein vastuuala on ihmisten ja eläinten terveyden suojelu ja edistäminen arvioimalla ja valvomalla näiden käyttöön tarkoitettuja lääkkeitä.

Se arvioi tieteellisesti myyntilupahakemuksia eurooppalaisille lääkevalmisteille, jotka on tuotettu bio- ja muun huipputeknologian avulla.

Päivän lehti

18.2.2020