Uutiset

Saarikko väläyttää ekstralisiä perheille, jotka huolehtivat lastensa rokotukset loppuun asti – "Pakon hyödyllisyydestä ei ole aukotonta näyttöä"

Peruspalveluministerin Annikka Saarikko (kesk.) on valmis selvittämään rokotepakon ja perusoikeuksien välistä suhdetta.
Peruspalveluministerin Annika Saarikko (kesk.) ei kannata rokotuspakkoa, eikä perhe-etuuksien leikkaamista perheiltä, jotka eivät rokota lapsiaan.

Peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk.) mukaan rokotevastaisuuden vähentämisessä porkkana toimii keppiä paremmin.

Hänen mukaansa rokotepakko eikä sosiaalietuuksien leikkaaminen perheiltä edistä sitä, että kaikki lapset rokotettaisiin kansallisen rokoteohjelman mukaisesti.

– Lapsilisän heikennyksen sijaan ajattelen, että fiksumpi tapa olisi tarjota vaikkapa kuukauden ekstralisä niille perheille, jotka ovat lapsen kouluikään mennessä huolehtineet perusrokotukset kuntoon. Kepin sijasta porkkana toimii monesti paremmin, Saarikko kirjoittaa blogissaan maanantaina.

Opetusministerin Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdotti viikonvaihteessa sen selvittämistä, voisiko lapsen rokottaminen olla ehtona perhe-elämän etuuksille kuten lapsilisän maksamiselle.

– Vaikka periaatteessa miten haluaisin yhtyä viikonloppuna kuultuihin vaatimuksiin muun muassa opetusministerin taholta, joudun toteamaan, että asia ei ole ihan niin yksinkertainen, Saarikko kirjoittaa.

Lue myös:  Pitäisikö vain rokotettujen lapsien perheille antaa lapsilisää? Opetusministeri Grahn-Laasonen ehdottaa tämän selvittämistä

Hän kertoo perehtyneensä asiaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa ja päätyneensä siihen, että pakon hyödyllisyydestä ei ole näyttöä.

EU-maissa 14:ssä jokin rokote on pakollinen, minkä laiminlyönnistä voi saada sakkorangaistuksen. Pohjoismaissa kaikki rokotteet ovat vapaaehtoisia.

– Ei ole osoitettavissa aukotonta näyttöä pakon hyödyllisyydestä. Vapaaehtoisen rokottamisen Pohjoismaissa rokotekattavuus on suurempi kuin pakkoon perustuvissa Itä-Euroopan maissa. Australiassa sosiaalietuuksien leikkaus on lisännyt sekä kaikki rokotukset ottavien ja kokonaan rokotuksista kieltäytyvien määrää, hän sanoo.

Saarikko valmis selvittämään rokotepakon ja perusoikeuksien suhdetta

Saarikko kuitenkin toteaa olevansa valmis selvittämään pakkokeinojen ja perusoikeuksien suhdetta. Oikeudellinen arvio siitä, voisiko vaikkapa lapsilisät kytkeä kansalliseen rokotusohjelmaan, pitäisi ministerin mukaan tehdä huolella.

Luitko tämän: Tuhkarokolle altistuneita Luodossa ainakin 150–200 – suurin osa rokottamattomista ottanut jo rokotteen

– Olen valmis edistämään sitä, että osana seuraavaa hallitusohjelmaa linjaamme rokotuskattavuuden nousun tärkeäksi tavoitteeksi osana lasten ja nuorten terveyden edistämistä. Samassa yhteydessä on hyvä selvittää myös pakkokeinojen ja perusoikeuksien suhde. Tähän työhön voimme luoda valmiuksia jo kuluvalla hallituskaudella, hän sanoo.

Keskustelu rokotteiden pakollisuudesta lähti käyntiin, kun rokottamaton esikoululainen sairastui tuhkarokkoon Pohjanmaalla.

 

Menot