Kolumnit Uutiset

Säästetään sitten, vaikka väkisin

Salon kaupungille ropisi viime viikolla kiusallista julkisuutta, kun selvisi, että kaupunki on jättänyt tietoisesti osan lakisääteisistä lasten terveystarkastuksista tekemättä. Nyt aluehallintovirasto on asettanut kaupungille 100 000 euron uhkasakon, ja antanut kuukauden aikaa saattaa palvelut lain vaatimalle tolalle.

Pikkuasiasta ei ole kyse, sillä MTV3:n tietojen mukaan viime lukukaudella 4- ja 7-luokkalaisille tarkoitettuja terveystarkastuksia jäi kouluterveydenhuollossa tekemättä 1500 kappaletta.

Kaupunkia huomautettiin rikkomuksista jo keväällä, mutta virkamiehet vain kohauttelivat olkiaan. Rahaa ei ole, säästää on pakko, terveydenhoitajien lomautukset siis jatkuvat.

Salolla on takanaan tukalat ajat, sikäli ahdingon ymmärtää. Viime vuosina seudulla toimivista yrityksistä on saanut lähtöpassit noin 6000 työntekijää. Kovin isku koettiin viime vuonna, kun Nokia lopetti matkapuhelintehtaansa kaupungissa. Vaikutus näkyy suoraan menetettyinä yhteisöveroina.

Pelkillä lomautuksilla ahdingosta ei selvitä. Kaupungissa onkin valmisteltu selviytymissuunnitelmaa, joka käsittää pitkän listan kunnallisiin palveluihin kohdistuvia leikkauksia. Valtuuston hyväksyttäväksi paketti tulee lokakuussa. Tavoitteena on saada kolmessa vuodessa noin 15 miljoonan euron säästöt kasaan.

55 000 asukkaan Salon tavoite kuulostaa hurjalta. Mutta entäs, jos sen asettaa täkäläisiin mittapuihin?

16 900 asukkaan Janakkala tavoittelee seuraavassa kolmessa vuodessa 4,6 miljoonan euron säästöjä.

Salon säästötavoite on nuppia kohti 273 euroa, kun taas Janakkalassa 272 euroa. Säästötavoite kuntalaista kohti on tismalleen sama.

Janakkalassa päätös on jo tehty. Säästöjä raavitaan kokoon kaikista mahdollisista paikoista: leikataan kotihoidon kuntalisää, nipistetään siivouksesta, säästetään katujen- ja puistojenhoidosta. Näillä kaikilla leikkauksilla on omat vaikutuksensa. Yleinen viihtyvyys, siisteys kärsii varmasti. Entä millaisia paineita kotihoidon tuen leikkaus luo päivähoitoon?

Myös henkilöstömenoissa säästetään, kun määräaikaisuuksia ei jatketa, eikä eläkkeelle lähtevien tilalle oteta uusia henkilöitä. Sopii kysyä, miten lakisääteiset tehtävät hoidetaan, kun väki vähenee?

Kuntalaista kauhistuttaa, ihan varmasti, sekä Salossa että Janakkalassa.

Kuntalainen tahtoo pitää kiinni lähipalveluistaan. Kirjastot, terveyspalvelut, koulut – niiden toivotaan sijaitsevan mahdollisimman lähellä. Näköjään, nykyään täytyy myös toivoa, että palvelut ovat oikeasti saatavilla.

Mielenkiintoista nähdä, millä tavalla lähipalvelut määritellään valmisteilla olevassa sote-laissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä ja rahoittamista koskevan lakiluonnoksen pitäisi tulla eduskuntakäsittelyyn keväällä 2014.

Toistaiseksi on epäselvää, onko lakiin edes tulossa määritelmä lähipalveluista tai siitä, millä etäisyydellä niiden tulisi sijaita.

Kuntalaisen näkökulmasta toivoisi määritelmän syntyvän. Mihinkäs sitä muuten enää voi epätoivon aikoina turvata.

Päivän lehti

1.6.2020