Uutiset

Säästökoura uhkaa kesäteatteria ja orkesteria

– Jos säästöt kohdistuvat kesäteatteriin, niin kyllä se on kansi kiinni ja kuulemiin, sanoo Hämeenlinnan kesäteatteria luotsaava Martti Töttölä.

Hämeenlinnan kaupungin elämänlaatulautakunta esitti maanantaisessa kokouksessaan yhteensä 400 000 euron leikkauksia lautakunnan vastuualueelta ensi vuodelle.

Tukia suunnitellaan leikattavan siten, että lautakunnan jakamiin avustuksiin ensi vuodelle suunniteltu rahamäärä vähenisi 200 000 euroa, kulttuuripalvelujen ostot ja avustukset 50 000 euroa, kirjastojen ja museoiden rahat 40 000 euroa ja Hämeenlinnan teatterin avustus 40 000 euroa.

Kaupunginteatterille vähennys merkitsisi käytännössä sitä, että ensi vuodelle suunniteltu 40 000 euron lisäys peruttaisiin.

Suurimpaan ahdinkoon ovat joutumassa – jälleen kerran – kaupungin tukemat pienet kulttuurintekijät.

Hattu kädessä sponsorien oville?

Avustusten piiriin kuuluvat muun muassa Hämeenlinnan kesäteatteri, Hämeenlinnan kaupunginorkesteri ja erilaiset tapahtumat, kuten Linna-jazz, Keskiaikamarkkinat, Tomaatteja, tomaatteja -festivaali ja Hauhon musiikkijuhlat.

Yhteensä avustusten saajia on ollut kymmeniä.

Myös kaupunginvaltuustossa istuva Martti Töttölä (vihr.) kertoo kuulleensa, että maanantaisessa kokouksessa oli mainittu nimeltä Hämeenlinnan kesäteatteri, kaupunginorkesteri ja Keskiaikamarkkinat.

– Viesti oli, että niin sanottujen isompien avustuksen saajien pitäisi etsiä sponsoreita. En keksi, mistä kesäteatteri voisi saada avustusta, joten huonolta näyttää, Töttölä sanoo.

Kesäteatterilla on yhteistyösopimus tamperelaisen Teatteri Siperian kanssa. Sopimukseen on kuitenkin kirjattu, että jos kaupungin avustus raukeaa, myös sopimus loppuu.

– Tulee vain mieleen, ajetaanko pienempiä toimijoita alas Sibeliuksen juhlavuoden rahoituksen turvaamiseksi. Halutaanko tästä vain korkeakulttuurin kaupunki? Töttölä puuskahtaa.

Teatteri nostaisi lippujen hintoja

Kaupunginorkesterin intendentti Markku Jokinen sanoo muiden sponsorihanojen kavenneen viimeisimmän vuosikymmenen aikana. Etsitty on, ja orkesteri onkin saanut taloudellista apua paikallisilta yrityksiltä. Niitäkin tukia on leikattu.

– Vaikeammaksi on mennyt. Sponsorirahaa varten pitäisi olla profiloitu kohde, kuten vaikkapa iso juhlavuosi.

Kaupunginorkesteri sai tälle vuodelle kaupungilta 38 000 euroa. Seuraava iso tähtäin orkesterille on vuosi 2014, jolloin juhlitaan 80-vuotista toimintaa.

– Toivomme tietysti, että tekemämme työ ja konserttiemme kysyntä merkitsisivät jotain.

Hämeenlinnan teatterille lisärahan menetys merkitsisi käytännössä lippujen hinnan nostoa yhdellä tai kahdella eurolla.

– Emme enää ikinä lähde lomauttamaan henkilökuntaa, teatterinjohtaja Heikki Paavilainen sanoo.

”Jokin linja valittava”

Tilaajapäällikkö Timo Koivu muistuttaa, että kyse on vasta esityksestä. Seuraavaksi asiaa käsittelee kaupunginhallitus ja sen jälkeen valtuusto.

Lopullisesti rahanjaosta päättää seuraava lautakunta – eli ensi viikonlopun kunnallisvaalien äänestyksen tulos.

– Aina voi toivoa, etteivät leikkaukset lopulta ole niin suuria. Pieniä rahojahan nämä ovat – mutta saajille suuria. Jokin linja on kuitenkin valittava, Koivu sanoo.

Kirjastopuolella säästöjä saadaan muun muassa yhdistämällä Tuomelan kirjasto Hykin koulukirjastoon, hahmottelee tilaajajohtaja Markku Rimpelä.

Hänen mukaansa seuraavalla valtuustokaudella jouduttaneen kuitenkin pohtimaan vielä järeämpiä säästökeinoja.

– On pohdittava, mitä palveluja enää järjestetään. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic