Uutiset

Säästökuuri ei riittänyt Hattulassa

– Hävettää esitellä tällaista, tiivisti Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.) tuntemuksensa kunnan viime vuoden tilinpäätöksestä tiistaina.

Huonot lähtökohdat olivat tiedossa jo valtuustokauden alussa viime vuonna, ja siksi talousarviota rukattiin heti keväällä. Tällöin verotuloarviota pienennettiin 2,6 miljoonalla eurolla ja hallintokunnille annettiin ohjeet karsia menojaan yhdellä prosentilla.

– Karsinta toteutui ja verotuloja kertyi odotettua enemmän, mutta valitettavasti tämä ei riittänyt, sillä toimintakulut kasvoivat vieläkin selvästi enemmän kuin kunnan tulot, Tuomola sanoo.

Vuosikatetta ja tilikauden tulosta rasittaa muutama kertaluonteinen lukema, kuten eläinhoitolalle rakennettujen uusien tilojen kustannukset ja terveyskeskuskuntayhtymän purkuun liittyvä tasekirjaus.

– Kun näiden kertavaikutus jätetään pois laskuista, meidän pitää pystyä parantamaan tulostamme noin 2 miljoonaa euroa, Tuomola arvioi.

Hattulan valtuusto päätti viime syksynä roimasta 1,5 prosenttiyksikön tuloveronkorotuksesta ja myös kiinteistöveroja korotettiin. Kunnanjohtaja Martti Puran mukaan tämän vuoden alkukuukausien verotulokertymä vaikuttaa lupaavalta, mutta sen perusteella on vielä vaikea ennustaa loppuvuoden tilannetta.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic