Uutiset

Säästökuuri puri Lopella

Talouden tervehdyttämisen vaatimat leikkaukset ja toisaalta verotulojen yllättävän suuri kasvu korjasivat Lopen viime vuoden talousluvut lähes loistaviksi.

Ylijäämää on viime vuoden tilinpäätöksessä 2,1 miljoonaa euroa. Taseeseen on kertynyt kolmen peräkkäisen hyvän vuoden aikana jo 6,2 miljoonan ylijäämä turvaamaan tulevia vuosia.

Peräti 3,5 miljoonan euron vuosikate riitti ensi kerran vuoden 2002 jälkeen kattamaan investoinnit. Viime vuonna ei rakennettu velaksi. Tosin investoinnit olivat vajaan puolen miljoonan euron minimilukemissa.

Talousjohtaja Pekka Leppänen pitää tilannetta lähes historiallisena. Vuodesta 1997 lähtien vain vuosina 1998 ja 2002 vuosikate on kattanut investoinnit.


Menokuri piti

Viime vuoden hyvä tulos johtuu myös menojen puristamisesta 3,4 prosentin kasvuun.

-Henkilökunta on toiminut hienosti. Menot on pystytty pitämään kurissa ilman, että kuntalaisten saamat palvelut juuri kärsisivät, pohtii talousjohtaja Pekka Leppänen.

Menojen hillintä on vaatinut Vojakkalan koulun lakkauttamisen ja omaisuuden myymistä. Räyskälän leirikeskus ja Vojakkalan tyhjät koulurakennukset ovat myymättä, mutta osakehuoneistojen myynti kartutti viime vuoden tuloja.

Pekka Leppänen ei kuitenkaan paukuttelisi vielä henkseleitä. Talous on edelleen haavoittuva eikä kestä esimerkiksi yllättäviä sosiaalipuolen menoja.


Velka laskusuunnassa

Vaikka velkamäärää on nyt pystytty jo kahtena peräkkäisenä vuonna vähentämään, velkataakka on vielä koko maan keskiarvoa korkeampi.

Lopen kokoisten kuntien velkamäärä jää alle 1900 euron asukasta kohti ja kaikkien kuntien keskiarvo on 2085 euroa asukasta kohti.

Kunnanjohtaja Karoliina Viitanen toteaa, että kunnassa on pystytty kääntämään kriisiytynyt talous kohti tasapainoa. Kunnan taloustilanne näyttää tänä vuonnakin vakaana eikä alijäämää näyttäisi syntyvän.(HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020