Uutiset

Säästöt syövät kehitysvammaisten kerhotoiminnan

Kaupungin säästökuuri uhkaa lopettaa kehitysvammaisten kerho- ja leiritoiminnan vuodenvaihteessa.

Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten tuki ry:n saama rahoitus on katkolla säästötavoitteiden vuoksi, kertoo vammaispalveluiden tilauspäällikkö Tuulikki Forssén.

-Meidän on pakko löytää säästökohteita, ja koska lakisääteisistä palveluista ei voi karsia, kuluja on vähennettävä muualta. Tilanne koskee kaikkia muitakin sektoreita kuin vammaispalveluita.

Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten tuki ry on kuuden vuoden ajan tuottanut ostopalveluna kerho- ja leiritoimintaa kaupungille.

Kaupungin myöntämällä noin 40 000 euron tuella on voitu palkata osa-aikainen työntekijä ja maksaa avustajien palkkioita sekä materiaalikuluja. Yhdistys on järjestänyt kesäisin kolme leiriä ja keväisin ja syksyisin kymmenkunta kerhoa, joissa on ollut vilkas osanotto.

Yhdistyksen puheenjohtajan Piia Tjukanov-Heinosen mukaan kaupungin tuen loppuminen tarkoittaa ehdottomasti myös leiri- ja kerhotoiminnan loppumista. Yhdistyksen toiminta on rahoitettu pääosin kaupungin tuella.

-Jäljelle saattaa jäädä satunnaista vertaistuellista toimintaa, kuten äitipiiri sekä erilaiset retket ja tapahtumat.

Kerhotoiminta on kustannustehokasta

Tjukanov-Heinonen sanoo yhdistyksen tuottaman toiminnan olleen äärimmäisen kustannustehokasta.

-Toivomme, että kaupunki ymmärtäisi toiminnan tärkeyden. Jos vapaa-ajan harrastustoiminta loppuu, se lisää merkittävästi tukihenkilöiden ja henkilökohtaisten avustajien tarvetta, koska jokainen näistä ihmisistä joutuu lähtemään yksittäin harrastamaan. Nyt ryhmät ovat toimineet niin, että siellä on ollut pääasiallisesti vain yksi ohjaaja.

Tuulikki Forssénin mukaan kaupunki suunnittelee korvaavaa toimintaa vammaispalveluiden omana tuotantona.

-Nyt mietitään, miten Hämeenlinna itse hoitaa nämä leirit. Ketään ei jätetä tyhjän päälle, Forssén lupaa. (HäSa)