Uutiset

Saattohoitoa voi tarvita kuka vain

– Koskaan ihminen ei tiedä, koska itse on Koivikko-kodissa.

Näillä parturi-kampaaja Riitta Rintalan ajatuksilla Hämeenlinnan hiusyrittäjät ry tempaisee saattohoitokoti Koivikko-kodin hyväksi. Hämeenlinnan seudun yrittäjänaiset ry on toisena kerääjänä mukana keräyskampanjassa, joka jatkuu syksyyn saakka.

– Toivomme, että koko kaupunki ja ympäristökin lähtisi mukaan tempaukseen karttuisalla kädellä, hiusyrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Rintala vetoaa.

– Keräysidea on oikein hyvä. Olen itsekin sairaanhoitaja, sanoo Virve Kinnunen, joka kuulee keräyksestä Arja Kulmalan asiakkaana parturi-kampaamo Ellassa.

Yli kaksi sataa yrittäjää osallistuu

Nyt alkaneen keräystempauksen toteuttavat Suomen hiusyrittäjien Hämeenlinnan yhdistyksen ja Hämeenlinnan seudun naisyrittäjien jäsenliikkeet ja -yritykset vapaaehtoisina kerääjinä. Keräyslupa on Koivikko-kodilla, jonka hyväksi lahjoitukset menevät lyhentämättöminä.

Kaikkiaan tempaukseen osallistuu pari sataa yhdistysten jäsenyritystä koko Hämeenlinnan alueella.

– Me haluamme, että Koivikko-koti saa jatkaa mahdollisimman pitkään, vuosien päähän, Riitta Rintala sanoo.

Suomessa on neljä kuolevan hoitoon erikoistunutta saattohoitokotia, joista Hämeenlinnan Koivikko-koti on nuorin.

Saattohoito on parantumattomasti sairaan ihmisen kokonaisvaltaista, aktiivista hoitamista elämän loppuvaiheessa. Saattohoitokotia tarvitaan ja hoitoa toivotaan.

Koivikko-kodin johtajan Riikka Koivisto kertoo ihmisten haluavan, että heidän kärsimystään, ahdistustaan, pelkojaan ja kipujaan lievitetään, kun heidän sairauteensa ei enää löydy parantavaa hoitoa.

Yleensä potilas tekee päätöksensä saattohoidosta itse erikoisalan lääkärin kanssa keskustellen. Usein myös omaiset ovat läsnä tässä keskustelussa.

– Hyvässä saattohoidossa korostuu läsnäolo, potilaan yksilöllisyys ja itsemääräämisoikeus, oman tahdon ja toiveiden kunnioittaminen. Omaiset tuovat saattohoitoon lämpöä ja turvallisuutta sekä perheen omia traditioita, Koivisto kertoo.

Yritykset jakavat keräysesitteitä

Meneillään olevan keräyksen tilitietoja saa Koivikko-kodin esitteistä, joita on jaossa hiusyrittäjien ja naisyrittäjien liikkeissä. Esitteitä voi ottaa mukaan ja levittää niitä muihin yrityksiin ja työpaikoille. Tilit ovat Koivikko-kodin virallisia keräystilejä.

Keräystempaukseen voivat osallistua yksittäiset ihmiset, porukat, yhteisöt, yhdistykset, yritykset, virastot. Siis kuka tahansa ja lahjoitussummakin voi olla pieni tai suuri.

– Yhdistys tai yhteisö voi lahjoittaa keräykseen esimerkiksi tapahtumansa pääsymaksutulot, kahvimaksut tai näytöksensä tulot, ehdottaa Raili Viljanen yrittäjänaisista.

Yrittäjänaisten kautta tempaus laajenee Janakkalaan ja aina Riihimäelle saakka. Hämeenlinnan yrittäjänaisilla on yrityksiä terveys- ja sosiaalipalveluista tekstiili- ja elintarvikeliikkeisiin, lakiasiain- ja tilitoimistoihin ja konsulttiyrityksiin.

Valtaosa sairastaa syöpätauteja

Viime vuonna ihmisten huolta nostatti paljon julkisuutta saanut tieto, että Koivikko-koti oli rahavaikeuksissa. Näytti siltä, että Hämeenlinnan saattohoitokoti jouduttaisiin sulkemaan.

Yksityisten ihmisten, yhteisöjen ja yritysten lahjoitusten ansiosta huoli väistyi. Saattohoitokodin rahoitus on turvattu täksi vuodeksi. mukaan rahantarvetta on kuitenkin jatkuvasti.

Koivikko-kotiin saattohoitoon tulevista potilaista noin 97 prosenttia sairastaa syöpätauteja. Lopuilla heistä on jokin neurologinen tauti, esimerkiksi ALS, MS-tauti tai Parkinsonin tauti. Lisäksi hoitoon tulee keuhkoahtaumatautia tai sepelvaltimotautia sairastavia.

– Koivikko-kodissa keskimääräinen hoitoaika oli viime vuonna 33 päivää, mutta hoitoaika vaihtelee muutamasta päivästä muutamiin kuukausiin, Koivisto selvittää. (HäSa)

Menot