fbpx
Uutiset

Sadalla miljoonalla eurolla lisää maskeja ja muita suojavarusteita

Varastoja täydennetään. Samalla varaudutaan koranakriisin jatkumiseen.
Kiinasta saapui huhtikuun puolivälissä suojainmaskeja lentorahtina. Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle sadan miljoonan euron arvoisen hankintaesityksen maskien lisähankinnasta. Kuva: Mauri Ratilainen
Kiinasta saapui huhtikuun puolivälissä suojainmaskeja lentorahtina. Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle sadan miljoonan euron arvoisen hankintaesityksen maskien lisähankinnasta. Kuva: Mauri Ratilainen

Erilaisia kasvomaskeja ja muita suojavarusteita hankitaan jälleen lisää.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle sadan miljoonan euron arvoisen hankintaesityksen, jolla varaudutaan koronavirusepidemian jatkumiseen.

Ministeriö esittää, että hankintoja tehdään myös suomalaisilta valmistajilta. Näin voidaan turvata kotimaisen tuotannon käynnistyminen ja varusteiden saatavuus.

– Koronaepidemian hidastuminen jatkuu, mutta varaudumme siihen, että tautitilanne voi jatkossa muuttua ja suojavarusteiden kysyntä kasvaa nykyisestä. Täydennämme suojavarustevarastoja ja samalla tuemme kotimaisen tuotannon käynnistymistä, mikä parantaa omavaraisuutta kriisitilanteissa, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo ministeriön tiedotteessa.

Hankintapyyntö sisältää kirurgisia suu-nenäsuojaimia vähintään yhdeksän miljoonaa kappaletta, hengityssuojaimia vähintään 1,5 miljoonaa ja nitriilikäsineitä enintään 150 miljoonaa kappaletta.

Nitriilihansikkaita suositaan erityisesti hoitoalalla, jolla pidetään tärkeänä hansikkaiden kestävyyttä ja turvallisuutta.

Lisäksi suojatakkeja ja -esiliinoja kumpiakin hankitaan kuusi miljoonaa kappaletta lisää.

Osa riittää, osa ei

Tilaukset on tarkoitus tehdä kesä-elokuun aikana, ja suojavarusteet varastoidaan Huoltovarmuuskeskukseen.

Tilatut määrät perustuvat tällä hetkellä käytettävissä olevaan kulutusarvioon.

Viime viikolla julkaistun suojavarusteiden tilannekuvan mukaan suojaimien riittävyys vaihtelee tuoteryhmittäin.

Esimerkiksi kirurgisten suu-nenäsuojainten riittävyys on tällä hetkellä hyvä, mutta koronavirusepidemia ei ole vielä ohi, eivätkä suojaimien kansainväliseen markkinatilanteeseen liittyvät epävarmuudet ole poistuneet.

Menot