fbpx
Uutiset

Sadattuhannet ihmiset vailla katastrofiapua maanjäristysten runtelemalla Sulawesin saarella Indonesiassa

Virallinen uhriluku on nyt 1 407, mutta sen odotetaan yhä kasvavan.
Kauhakuormaaja etsi torstaina raunioiden joukosta ihmisiä Petobon kylässä Indonesian Keski-Sulawesissä. Maanjäristyksen tuhosivat koko kylän.

Tilanne Indonesian Sulawesin saarella on viime perjantain maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä sekasortoinen. Tuhoalueella asuu 1,4 miljoonaa ihmistä, joista sadattuhannet ovat yhä tavoittamatta ja vailla perustarpeita, kuten ruokaa ja vettä.

Virallinen uhriluku oli torstaina 1 407, mutta viranomaisten mukaan uhreja on enemmän. Suurin osa vahvistetuista kuolemantapauksista on Keski-Sulawesin maakunnan pääkaupungista Palusta eikä muiden alueiden uhreista ole vielä tietoja, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

70 000 ihmistä on menettänyt kotinsa. Tietoliikenneyhteydet ovat katki, ja teitä ja siltoja on tuhoutunut järistyksissä.

Palun alueella tilanne on ollut katastrofin jäljiltä kaaosmainen. Epätoivoiset ihmiset ovat ryöstelleet kauppoja ja tungeksineet kaupungin pienellä lentoasemalla lähtevien lentojen toivossa, kertoo Reuters.

Kansainvälistä apua tulossa

Indonesian hallitus suhtautuu perinteisesti penseästi ulkomaiseen apuun, mutta nyt se on myöntänyt kansainvälisen avun tarpeen. Sen mukaan 20 maata on tarjonnut apuaan katastrofista selviytymiseen.

– Indonesian hallitus on kokenut ja varautunut hyvin luonnonkatastrofien hoitoon, mutta joskus kaikki maat voivat tarvita ulkomaista apua, sanoi YK:n katastrofiapujohtaja Mark Lowcock.

YK avustaa Indonesiaa noin 13 miljoonalla eurolla, ja Punainen Risti on puolestaan luvannut katastrofiapua noin 19 miljoonaa euroa. Myös Yhdysvallat lupasi aiemmin tällä viikolla toimittaa apua Indonesiaan. Britannialaisten ja australialaisten avustusjoukkojen odotettiin pääsevän perille torstaina.

Tsunamivaroitukset kuntoon

Indonesian presidentti Joko Widodo vieraili tuhoalueella toistamiseen keskiviikkona ja sanoi, että apua tarvitaan lisää, erityisesti logistiikkaan ja polttoainepulaan.

Palun kaupungissa ensimmäiset kaupat ja pankit avasivat ovensa torstaina. Myös suurin puhelinverkko-operaattori käynnisti toimintansa.

Indonesiassa tapahtuu usein maanjäristyksiä ja tsunameja, koska maailman suurin saarivaltio sijaitsee kolmen mannerlaatan reunalla. Vuonna 2004 maanjäristys sai aikaan Intian valtamerellä tsunamin, joka tappoi 226 000 ihmistä, joista yli 120 000 oli indonesialaisia.

Vuoden 2004 tsunamin jälkeen rakennettu tsunamivaroitusjärjestelmä petti perjantaina. Presidentti Widodo lupasi, että hälytysjärjestelmä korjataan ja pidetään vastedes kunnossa.

Menot