Uutiset

Saddamin teloitus ei tuo rauhaa lähemmäs

Irakin entisen hirmuhallitsijan Saddam Husseinin teloitus on enää ajan kysymys sen jälkeen kun vetoomustuomioistuin hylkäsi odotetusti hänen armonanomuksensa.

Saddamin teloituspäivän arvailu jatkunee vielä jonkin aikaa ensi vuoden puolella, mutta merkittävä Irakin sodan tulos on jo sinetöity.

Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi Irakiin Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi eikä sotahuumassa peitelty, että tavoite oli poistaa vihattu diktaattori päiviltä. Päämäärä on pian saavutettu, mutta suuriin hurraahuutoihin ei ole aihetta.

Amerikkalaislähteiden mukaan Saddamin teloitus voi tapahtua jopa jo tänään lauantaina, kun taas Irakin oikeusministeriö on ilmoittanut, ettei se aio panna tuomiota täytäntöön ennen 26. tammikuuta. Salailu, arvailu ja keskenään ristiriitaiset tiedot kuuluvat Irakin yllä leijuvaan propagandan ja peittelyn verkkoon.

Irak on sodan jäljiltä yhä kaikkea muuta kuin vakaassa tilassa. Sekasorron ilmentymiä ovat maassa riehuva väkivalta ja myös Saddamia ja hänen avustajakuntaansa vastaan käyty oikeudenkäynti.

Saddam on hirsipuuta odottaessaankin pelottava mörkö Irakin miehittäjille ja heidän tukensa turvin toimiville Irakin uusille vallanpitäjille.

Oikeudenkäyntinsä aikana Saddam teki kaikkensa syventääkseen häntä kammoavien pelkotiloja. Tuomionsa jälkeen hän oli kuin taikaiskusta muuttunut mies ja kehotti Irakin riitaisia väestöryhmiä sovintoon.

Aikaisemmin syyttäjiään ja tuomareitaan solvannut Saddam esiintyi korostetun rauhallisesti, millä oli kaikella harkittu tarkoituksensa. Saddam toivoo, että hänet muistettaisiin sovinnontekijänä, joka halusi sittenkin kansansa parasta. Käänne käytöksessä on irvokas sivujuonne, joka jää omaan arvoonsa Irakin historiassa, jonka yksi ajanjakso päättyy Saddamin teloitukseen.

Saddamin oli kaikesta huolimatta osittain oikeassa arvostellessaan tuomitsijoitaan. Oikeudenkäynti oli arvoton ja sodan voittajien sanelema näytelmä siitä huolimatta, että tuomioistuimelle luettiin painaviakin todisteita diktaattorin hirmuteoista. Syytettyjen asianajajilla ei ollut juuri mahdollisuuksia suoriutua edes muodollisesti tehtävästään.

Pahimmillakin rikollisilla on oikeus asialliseen puolustukseen. Saddamin tapauksessa vaatimus ei toteutunut, mikä saattaa kaatua Irakin miehitysvallan niskaan yhä uusina väkivallantekoina. Saddamin kuolema tuo hänen vastustajilleen riemua, mutta sen kääntöpuolena on pohjaton viha.

Yhdysvallat on sitoutunut Irakiin arvaamattoman lujasti, vaikka kongressin selvitysryhmän mukaan amerikkalaisjoukkojen pitäisi siirtää vastuuta maan järjestyksenpidosta irakilaisille. Se ei kuitenkaan onnistu hetkessä, ei parhaimmillaankaan edes vuodessa tai kahdessa. Arvovaltaisen brittiarvion mukaan Irakin sota voi kestää jopa 30 vuotta.

Presidentti George W. Bushin uusia Irakin-politiikan linjauksia odotellaan tammikuun alussa – samaan aikaan kuin Saddamin teloitusta. Kumpainenkaan ei tuo Irakin rauhaa päivääkään lähemmäs.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic