Uutiset

Sade on hidaste, ei este

– Mun kengässä on ainakin kaksi litraa vettä, kuuluu huuto Nummen eränkävijöiden teltasta.
– Ei se mitään, niin meillä kaikilla on, kaikuu vastaus toisesta teltasta.
Suomen kesä näytti nurjan puolensa eilen alkaneelle Tarus-partioleirille Padasjoella.

– Ennen puoltapäivää taisi tulla enemmän vettä kuin Padasjoella yleensä koko heinäkuussa, leirin tekninen johtaja Juha Lehto hämmästeli tyhjennellessään mittalaitteena käytettyä ämpäriä Taruksen huolto-alueella.

Ne, jotka jättivät noudattamatta kehotusta pakata reppunsa vesitiiviisti saivat teltat pystytettyään ryhtyä kuivausurakkaan, jotta torstaiksi olisi kuivaa ylle. Iltapäivällä leirin kaupan isoa telttaa muutettiinkin jo yhteiseksi kuivaushalliksi.

Pahimmissa vaikeuksissa olivat aukealle hiekkakentälle majoittumaan joutuneet, joiden teltoissa vedenpinta vain nousi nousemistaan sateen jatkuessa.

– Yleisin kysymys, mitä vanhemmat meille ennen leiriä esittivät oli, että mitä siellä tehdään sateen sattuessa. No silloin kastutaan, Matti Tanner leirin lehdistöpalvelusta sanoo ja jatkaa, että olosuhteiden kanssa on vain elettävä. Kun metsään on tultu, niin siellä saattaa myös sataa.

Yli yön haikille

Taruksen yli 12 000 osanottajaa pääsevät tänään aloittamaan yli viikon mittaisen leiriohjelmansa. 12-16-vuotiaiden partiolaisten päivät kuluvat mm. vesipelastusharjoituksissa, partioaatetta opiskellessa ja omaa muistovyötä tehdessä. Isommat puolestaan tekevät täysiä työpäiviä pienempiä ohjatessa ja leirin sadoissa erilaisissa palvelutehtävissä.

Leirin kohokohta on yli yön kestävä vaellus, haikki, johon jokainen leiriläinen ottaa osaa.

Tauon leirirutiineihin tuovat vierailupäivät lauantaina ja sunnuntaina.

Huomio portinpielissä

Tarus on jaettu seitsemään alaleiriin, jotka puolestaan jakautuvat pienempiin savuihin. Yksi suurimmista savuista on pääosin hämeenlinnalaisten ja kalvolalaisten miehittämä. Mukana on myös vieraita mm. Mosambikista.

Sini Melkkala yrittää yhdessä muiden johtajien kanssa pitää silmällä lähes sataa vilkasta pikkupartiolaista.

– Hiihtolomalla pidetty valmisteluleiri oli todella tarpeen. Nyt jokainen osaa pystyttää majoitteet ja tietää miten leirillä toimitaan, Melkkala kehuu joukkojaan.

Jokainen savu on rakentanut oman majoitusalueensa eteen komean portin. Hämeenlinnalaisten suunnitelmat menivät uusiksi, kun porukka jakaantui kahteen eri alaleiriin ja portille valmistetut kaksi isoa linnantornia joutuivat täysin vastakkaisille puolille kymmenien hehtaarien laajuista leirialuetta.

Hämeenlinnalaisten naapurissa Turun ja Viipurin Metsänkävijät ovat rakentaneet leirin ehkä näyttävimmän portin. Useiden metrien korkuisen portin läpi kulkevia tervehtii reippaasti luonnollista kokoa isompi seisova karhu. Tosin turpeesta tehtynä.

– Oli Metsänkävijä leirillä missä päin maailmaa tahansa, niin kyllä se yleensä siellä karhun rakentaa, savunjohtaja Markus Kultanen Turun
Metsänkävijöistä kertoo.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic