Uutiset

Sadekatoksesta sataa sisään

Seutuyhteistyö veti taas häränpyllyä. Kun Janakkala ja Lammi-Tuulos vetäytyivät sadekatosmallista eli perusterveydenhuollon uudesta yhteenliittymästä, vetäisi Hämeenlinna herneen nenään.

Hämeenlinna testasi sadekatosmallilla, onko muissa kunnissa intoa kehittää seudun yhteisiä asioita. Kun Janakkala pani kunnolla vastaan, Hämeenlinna päätti, että homma saa jäädä sikseen.

Hämeenlinnan viesti on selvä. Samalla hiekkalaatikolla ei nyt ole tilaa. Tulkoot anelemaan, kun siltä tuntuu tai sitten kun on pakko. Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén epäileekin tämän päivän Hämeen Sanomissa, että Lammi-Tuulos ja Janakkala lähtivät nyt sutta karkuun, mutta karhu tulee vastaan.

Kuntien yhteistyöstä on puhuttu jo niin pitkään, että tavallista kuntalaista kyllästyttää. Ihmeellisiä käsitteitä, kummallisia perusteluita ja säätöä säädön perään. Aina joku haraa vastaan ja joskus tuntuu siltä, että selitykset ovat luokkaa: meistä tuntuu nyt siltä, että tämä ei kuulosta hyvältä.

Luulisi, että kaikki hyötyisivät siitä, että esimerkiksi terveyskeskusten hallinto yhdistettäisiin. Näin saataisiin rakennetta ehkä keveämmäksi ja joustavuutta kesäajan lomapulmiin ja sijaistuksiin.

Toistaiseksi kaikki haluavat pitää omastaan kiinni ja taistella niin pitkään kuin vain pystyssä pysytään, vaikka välillä varpaat kastuisivatkin. Kuntien hallinto on sen verran iso laiva, ettei se aivan nopeasti käänny, vaikka kuka vaatisi.

Todennäköisesti kunnissa myös terveyskeskusten henkilökunta on lobannut päättäjiä. Mitään ei haluta muuttaa, sillä vanha järjestelmä on tuttu ja turvallinen. Muutoksen vastustaminen on inhimillistä, etenkin silloin, kun asioista ei tiedoteta avoimesti.

Se on kuitenkin fakta, että jossain vaiheessa kissa on nostettava jälleen pöydälle. Todennäköisesti silloin on edessä samat ongelmat ja tuskat, ehkä isommatkin.

Mikä sitten on kuntalaisen etu? Vastaus on yksinkertainen. Peruspalveluiden on pelattava, organisoitiin homma sitten miten tahansa. Ja joustavuus on kaikkien etu, koska silloin palveluiden saaminen poikkeustilanteissakin helpottuu.

Joustavuudesta on nyt kuitenkaan turha puhua, sillä pelleily jatkuu.

Se on kuitenkin selvää, että jossain vaiheessa niin Lammi-Tuulos, Janakkala kuin Hämeenlinnakin istuvat taas saman pöydän ääreen keskustelemaan. Eikä sitten ole enää varaa vetää hernettä nenään tai kieltäytyä yhteistyöstä. Todennäköisesti silloin on pakko puhaltaa yhteen hiileen. Mutta näillä eväillä päätöksiä saadaan aikaiseksi vasta sitten, kun valtio pakottaa ja sanelee ehdot ja aikataulun.

Päivän lehti

20.1.2020