fbpx
Uutiset

Sadoilla Business Finlandin ohjeistusta seuranneilla yrityksillä uhka jäädä paitsi rahoituksesta – Esiselvityksen kestoksi suositellaan 4 kuukautta, haku suljetaan alle 3 kuukaudessa

Yritykset ovat voineet hakea koronakeväänä Business Finlandilta 10 000 euron esiselvitysrahoitusta tai suoraan 100 000 euron kehitysrahoitusta. Esiselvitystä tekevillä ja kehitysrahoituksen hakua aikovilla yrityksillä jäi lupauksista poiketen vain viikko aikaa jatkorahan hakemiseen. Samalla esiselvitykset saattavat jäädä pahasti kesken.
Hallitus valitsi Business Finlandin ja ely-keskukset koronakriisin alun jälkeen yritystukien jakokanaviksi. Niiden rahoitushaut päättyvät 8. kesäkuuta vain viikon varotusajalla. Yrityksillä, jotka aikoivat hakea tukia ely-keskuksilta tai Business Finlandilta, uhkaa loppua aika kesken. Kuva: Arttu Laitala
Hallitus valitsi Business Finlandin ja ely-keskukset koronakriisin alun jälkeen yritystukien jakokanaviksi. Niiden rahoitushaut päättyvät 8. kesäkuuta vain viikon varotusajalla. Yrityksillä, jotka aikoivat hakea tukia ely-keskuksilta tai Business Finlandilta, uhkaa loppua aika kesken. Kuva: Arttu Laitala

Viime viikolla Business Finlandin (BF) puhelinneuvonta kehotti lopettamaan esiselvityksen kiireesti, jotta ehdimme hakemaan varsinaisen kehitysrahoituksen, kertoo BF:n rahoituksen hakenut it-alan yrittäjä.

Yrittäjä ei halua nimeään julki asian arkaluontoisuuden vuoksi.

– Haimme esiselvitysrahoituksen ennen kehitysrahoituksen hakemista, koska Business Finlandin verkkosivulla suositeltiin, että esiselvitys kannattaa tehdä kehitysprojektin taustaksi.

Yrityksen tarkoituksena oli jatkaa esiselvitystä kehitysrahoituksen pohjustamiseksi kesäkuun loppuun asti, mutta BF:n kriisirahoituksen päättyminen pakotti päättämään selvityksen osin keskeneräisenä.

Esiselvityksen suosituskestoksi sanotaan BF:n verkkosivuilla neljä kuukautta. Siksi viime viikolla annettu ilmoitus rahoituksen pian koittavasta sulkeutumisesta yllätti yrittäjän.

– Jos olisimme tienneet aikataulusta ajoissa, olisimme hakeneet suoraan kehitysrahoituksen.

Yritys ehti lopulta lähettää hakemuksen kehitysrahoituksesta BF:lle ennen aikarajaa. Yrittäjän mukaan oli tuurista kiinni, että toinen yrittäjä sattui kertomaan rahoituskanavan mahdollisesta sulkeutumisesta. Siksi yritys osasi kysyä asiasta BF:ltä.

– Business Finlandilta emme ole kuulleet asiasta, vaikka meillä oli esiselvitys käynnissä, ja aikataulu on näin tiukka.

Aika uhkaa loppua kesken

Esiselvityksiä yhä tekevillä ja niiden pohjalta kehitysrahoituksen hakemista aikovilla yrityksillä uhkaa loppua aika kesken rahoituksen hakemisessa.

BF:ltä on voinut hakea koronatukea enintään 10 tuhatta euroa esiselvityksiin tai enintään 100 tuhatta euroa liiketoiminnan kehittämisprojekteihin.

Esiselvityksiin on myönnetty rahoitus noin 7 000 yrityksille.

BF tiedotti maanantaina 1. kesäkuuta, että häiriötilannerahoitus suljetaan viikon kuluttua 8. päivä, koska hallitus päätti uudesta yritysten kustannustuesta, joka korvaa kehitysrahoitukset.

Rahoitushaku umpeutuu siis alle kolme kuukautta käynnistymisensä jälkeen.

BF:n antaman neljän kuukauden suosituskestolla esiselvitys jäisi auttamatta kesken, vaikka sen olisi aloittanut heti rahoituksen alettua maaliskuun 19. päivä.

Keskimäärin esiselvityksiä tehdään 3–4 kuukautta, BF:ltä arvioidaan.

“Yksittäiset yritykset eivät välttämättä ehdi hakea kehitysrahoitusta”

Esiselvitykseen rahoituksen saaneista vajasta 7 tuhannesta yrityksestä alle 200 on saanut tähän mennessä kehitysrahoituksen.

Hakemuksen kehitysrahoitukseen on ehtinyt lähettää noin 1 500 yritystä niistä, joilla on taustalla esiselvitys.

BF:n johtaja Reijo Kangas arvioi hakemustilastojen valossa, että lopuista esiselvityksen tehneistä firmoista vain harva olisi enää aikonutkaan hakea kehityrahoitusta.

– Yksittäiset nyt esiselvitystä tekevät yritykset eivät välttämättä ehdi hakea kehityrahoitusta, mutta isossa kuvassa näyttää siltä, että ne yritykset, jotka tukea haluavat, ovat jo ehtineet sitä hakea.

Kankaan arvion mukaan vain noin 20 prosenttia esiselvityksistä johtaisi kehityshankkeisiin.

Suurin selitys sille on Kankaan mukaan se, että BF sai alkuvaiheessa paljon hakemuksia pienyrityksiltä ennen kuin niiden tukihakemukset siirrettiin ely-keskusten hoidettavaksi.

– Monilla niistä esiselvitysrahoitus täytti jo tuen maksimimäärän, koska tukia voi saada enintään 30 prosenttia vuotuisesta liikevaihdosta.

Kankaan mukaan BF ei odota hakemustulvaa viimeisille hakupäiville. Rahoituksen päättämisilmoituksen jälkeen hakemuksia on tullut jopa aiempaa viikkoa vähemmän, Kangas kertoo.

Esiselvityksiä vielä pahasti kesken

Käsittelemättömistä hakemuksista noin 1 200 koskee esiselvityksiä, BF:ltä arvioidaan.

Kangas sanoo, että osalle näistä yrityksistä rahoitushakemus on pyynnöstä muutettu viime päivinä esiselvityksestä kehitysrahoitukseen.

Kangas myöntää, että ”yksittäisillä yrityksillä” esiselvitys voi olla pahasti kesken.

BF ei Kankaan mukaan suosittele, että kovasti keskeneräiset esiselvitykset päätettäisiin nyt väkisin.

– Olemassa on myös muut rahoitusmahdollisuudet, jos ei ehtisi tehdä esiselvitystä nyt ajoissa valmiiksi. Esiselvitystä voi hyödyntää BF:n tai ely-keskusten perusrahoituksen hakemisessa.

Yleistä suositusta esiselvitysten äkkilopettamisesta BF:llä ei Kankaan mukaan ole annettu.

– Joillekin yrityksille sitä on voitu suositella tapauskohtaisesti.

BF: Valtaosa ehtii hakea rahoituksen

Näetkö epäreiluna tilanteen, jossa esiselvityksen suosituksen mukaisesti tehneet yritykset eivät nyt välttämättä ehdi hakea kehitysrahoitusta?

– Isossa kuvassa en näe epäreilua tilannetta syntyvän. Valtaosa halukkaista ehtii hakea rahoituksen, Kangas toteaa.

Vaikeassa tilanteessa olevia yrityksiä autetaan nyt Kankaan mukaan kaikin mahdollisin tavoin.

Esiselvityksen jälkeen jatkohankkeeseen aikovat yritykset voivat tarvittaessa toimittaa esiselvityksen päättävän loppuraportin myöhemmin kesällä, kunhan kehitysrahoitushakemuksen on lähettänyt ennen takarajaa.

– Esiselvityksen loppuraportti pitää olla toimitettuna vasta, kun BF päättää kehitysrahoituksesta. Jos muutamia kymmeniä hankkeita venyy elokuulle, voimme hyvin odottaa.

Ensin esiselvitys vai suoraan kehityshankkeeseen?

Kangas sanoo, että BF:llä ei ole varsinaista suositusta esiselvityksen tekemisestä ennen kehitysrahoitusta.

– Ei ole sapluunaa, että tehkää aina ensin esiselvitys, vaan neuvoissa mennään aina yrityksen tilanteen mukaan.

Monille yrityksille on Kankaan mukaan ollut parempi lähteä liikkeelle esiselvityksen kautta.

– Se on järkevä neuvo alkuvaiheessa. Puhelimessa on kuitenkin neuvottu monille myös, että tehkää suoraan kehityshanke.

BF:n sivuilla opastetaan, että rahoitus on vaiheistettu kahdeksi palveluksi: enintään 10 tuhatta esiselvitykseen ja 100 tuhatta kehityshankkeeseen.

Suuremman rahasumman kehitysrahoituksen on siis voinut hakea ilman esiselvitystäkin, mutta BF:n verkkosivulla kannustetaan esiselvityksen tekemiseen. Esiselvitystä on myös suositeltu puhelinneuvonnassa osalle yrityksistä.

Tällä rahoituksella yritys voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joita se on tunnistanut esiselvityksessä tai muuten omana toimintanaan”, BF:n verkkosivuilla kerrotaan kehitysrahoituksesta.

Jotta esiselvityksestä saadaan kaikki hyöty irti jatkokehittämistä ajatellen, kannattaa tehdä se ensin ja hyödyntää tulokset kehitysrahoitushankkeessa. Esiselvityksen tekeminen ei kuitenkaan ole pakollista ennen kehitysrahoitusta, yritys voi selvittää tarpeet myös omana työnään”, BF:n kysymyksiä ja vastuksia -sivulla sanotaan.

Haku sulkeutuu nopeammin kuin luvattiin

Virallinen tieto BF:n ja ely-keskusten rahoituksen päättymisestä annettiin vain viikko ennen hakemusten viimeistä takarajaa.

Neljä päivää ennen ilmoitusta BF:n Reijo Kangas sanoi Ylen haastattelussa, että rahoituksiin ”ei tule äkkipysäytystä”.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kansliapäällikkö Jari Gustafsson sanoi samana päivänä, että BF:n ja ely-keskusten haut pysyvät auki, kunnes kustannustuki tulee voimaan.

Tuoreimman tiedon mukaan kustannustukea aletaan maksaa heinäkuun alusta lähtien eli kolme viikkoa aiempien tukien sulkeutumisen jälkeen.

Ely-keskuksista vastaava TEM:n osastopäällikkö Marja-Riitta Pihlman totesi Ylelle samassa yhteydessä, että ely:n hakujen pitää olla auki noin kaksi viikkoa siitä, kun hallitus antaa esityksensä kustannustuesta.

Hallitus antoi esityksen eduskunnalle 5. kesäkuuta, ely-keskusten tukihaku päättyy 8. kesäkuuta.

“Emme ole voineet tietää poliittisista päätöksistä”

Kangas ei halua suoraan arvioida viikon varoitusajan riittävyyttä.

– Tilanne on ollut hankala myös meillä itsellämme. Emme ole voineet tietää, miten poliittiset päätökset menevät.

BF:n toimintaa ohjaavat asetus ja hallituksen päätökset.

Kangas sanoo ymmärtävänsä, että pienelle osalle yrityksistä viikon varoitusaika on vaikea. Hän uskoo, että kehityshakemuksen ehtii silti lähettämään keskeneräisen esiselvitysvaiheen kohdallakin.

– Yritys voi käyttää enemmän resursseja ja kiihdyttää.

Juuri ennen rahoituksen päättymisilmoitusta esiselvitykseen rahat saaneilla yrityksillä tilanne on kenties kaikkein vaikein, jos tarkoituksena on ollut hakea myöhemmin kehitysrahoitus.

Kangas ei halua ottaa kantaa siihen, ehtivätkö tällaiset yritykset päättää esiselvityksen ajoissa ja lähettää kehitysrahoitushakemuksen.

Tiedottamisen puutetta kritisoidaan

Taustakeskusteluissa yrittäjien kanssa toistuu viesti siitä, että BF on tehnyt kiitettävää työtä koronakevään valtavan hakemustulvan nopeassa käsittelyssä.

Sen sijaan kritiikki kohdistuu etupäässä hallitukseen, joka valitsi BF:n ja ely-keskukset rahoituksen jakokanaviksi.

Rahoituksenjaossa taas kritisoidaan riittämättömäksi koettua tiedottamista tukien muutoksista ja rahoituksen päättymisestä.

BF:llä on arvioitu, että tieto rahoituksen päättymisestä leviää tiedotusvälineiden ja BF:n verkkosivujen kautta.

– Emme ole käsittääkseni lähettäneet erillistä viestiä [rahoituksen päättymisestä], vaan tiedottaneet verkkosivuilla yhdessä TEM:in kanssa. Meidän käsitys on, että asiakkaat tietävät aika hyvin, Kangas sanoo.

Asiasanat

Menot