Uutiset

Sahalle voitto nuorten Finnish Openissa

Luukas Saha otteli voittoon alle 18-vuotiaiden sarjassa judon nuorten Finnish Openissa (NFJO). Kilpailu on arvostetuin kotimaassa järjestettävä nuorten judokilpailu. Tänä vuonna kisa keräsi yli 600 kilpailijaa Pohjoismaista, Baltian maista sekä Venäjältä.

Sahan alle 60 kg:n sarjassa otteli 25 kilpailijaa viidestä maasta. Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli Suomen Jere Pölönen. Ottelu ei ehtinyt vanhentua puolta minuuttia, kun Saha rakensi paikan hidari seoi-nagelle. Kyseessä on vasemmalta puolelta tehty laajakaarinen käsivarsiheitto pään yli. Pölönen lensi tästä puhtaasti selälleen ja ottelu oli ohi.

Sahan arpatuuri ei ollut paras mahdollinen, kun heti toiseen otteluun arvottiin vastaan Venäjän Ilgiz Iskhakov. Kaveri oli ennakkoon sarjan vaikein vastus, sillä hänellä on lukuisia suurten kansainvälisten kilpailujen voittoja ja muita mitalisijoja.

Saha lähti otteluun taktisesti viisaasti estäen vastustajan vahvuudet ja tehden jatkuvasti omia aktiivisia hyökkäyksiä. Iskhakovia varoitettiinkin passiivisuudesta yhden kerran. Pistesuorituksia ei kuitenkaan ottelussa nähty, mutta Saha eteni semifinaalin oman aktiivisen judon ja vastustajan saaman varoituksen takia.

Semifinaalissa vastaan tuli Venäjän Daniil Dushevski. Saha otteli jälleen taktisesti kypsästi tehden heittoyritykset varmoista paikoista ja jättäen vastustajan vaille omia heittoyrityksiä. Saha teki viiden pisteen kouchigari-jalkaheiton ja toisen viiden pisteen suorituksen tai-otoshi-jalkaheitolla. Nämä pisteet veivät Sahan finaaliin.

Finaalissa Sahan oli määrä kohdata Venäjän Vladislav Mokhov. Hän loukkasi kuitenkin omassa semifinaaliottelussaan nilkkansa, eikä päässyt ottelemaan. Näin Janakkalan lukion urheilulinjan opiskelija Saha pokkasi arvokkaan NFJO-mestaruuden ensimmäisen kerran urallaan.

– Tällä kertaa voittoon riitti perustekeminen. Paukkuja olisi tarvittaessa ollut vielä vähän lisääkin, muistutti Saha. (HäSa)

Asiasanat