Uutiset

Sahat käynnistyvät uudestaan – mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu, kun kiky-tuntien kirjausta muutettiin

Kilpailukykysopimukseen sisältyneistä palkattomista lisätunneista luovuttiin jälleen yhdellä alalla. Palkankorotukset noudattelevat mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksessa yleistä linjaa.
Sahat ovat olleet liki kuukauden työtaistelujen kohteena. Nyt ne loppuvat kun mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan saatiin sopu. Kuva: Tomi Aho / arkisto
Sahat ovat olleet liki kuukauden työtaistelujen kohteena. Nyt ne loppuvat kun mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan saatiin sopu. Kuva: Tomi Aho / arkisto

Sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla tammikuussa alkaneet lakot loppuvat, sillä Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus ry hyväksyivät sunnuntaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesitykset mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sopimusaloille.

Valtakunnansovittelijan toimistosta kerrottiin, että kaikki työtaistelutoimet päättyvät välittömästi.

Teollisuusliitto kertoi omassa tiedotteessaan, että mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät ja lakkotoimipaikoissa tukilakossa olleet työntekijät palaavat töihin viimeistään maanantaiaamuun mennessä.

Puusepänteollisuudessa ja biotuoteteollisuudessa jatketaan töiden tekemistä normaalisti. Biotuoteteollisuuden neuvotteluja jatketaan osapuolten kesken, Teollisuusliitto kertoi.

”Parasta, mitä näissä oloissa oli saatavissa”

Metsäteollisuus ry arvioi tiedotteessaan, että sopimus mahdollistaa aiempaa paremmin tehtaiden jatkuvan käynnin. Niin sanottuja kiky-tunteja koskevaa kirjausta muutettiin, mutta työnantajan kannalta lisätuntien hyödyntämisen mahdollisuudet arkipyhäviikoilla säilyvät.

– Työaika sekä tehtaiden käyntiaika pysyvät ennallaan. Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenevat tehtailla huomattavasti, totesi työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Hyväksytyt sovintoesitykset tuovat aloille yleistä palkankorotuslinjaa myötäilevät 3,3 prosentin korotukset 25 kuukauden sopimuksissa.

– Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli saatavissa. Sovintoesitys poistaa talkootunnit eli 24 kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella. Saavutimme siis kaksi keskeistä tavoitettamme ja torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset, kommentoi Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen

Teollisuusliitto on nyt neuvotellut sopimukset suurimpaan osaan sopimusaloistaan.

Juttua on päivitetty klo 15.35. Juttuun on lisätty tietoja sopimuksen sisällöstä ja osapuolten kommentteja.

Menot