Uutiset

Sähkö- ja puhelinyhteydet edelleen poikki laajoilla alueilla

Maanantaina illansuussa Vattenfallin verkkoalueella Hämeessä ja Pirkanmaalla oli vielä reilut 10 000 asiakasta ja Hämeenlinnassa hieman yli 1 000 asiakasta ilman sähköjä. Tilanne oli vaikein Lammilla.

Fortumin verkkoalueella Riihimäellä ja Hyvinkäällä oli pahimmillaan yli 15 000 asiakasta ilman sähköjä. Viat saatiin korjattua maanantain aikana.

Ainan liittymissä häiriöitä
Sylvi-myrskyn kaatamista puista oli murhetta myös AinaComin asiakkaille. Vikailmoituksia tehtiin maanantain aikana 180 kappaletta. Etenkin häiriöitä esiintyi Hauhon, Lammin ja Tuuloksen suunnalla.

– Puita on kaatunut paljon verkostojen päälle, ja kaapeleita on jopa poikki, kertoi AinaComin palvelupäällikkö Juha Merisalo.

Raivaustöitä tehtiin maanantaina myöhään iltaan, ja niitä jatketaan vielä tiistaina.

Sähkökatkosten vuoksi Ainan lankapuhelimien,internet- ja gsm-liittymien käyttämät puhelinkeskukset ja tukiasemat toimivat nyt varavoiman turvin. Isommissa puhelinkeskuksissa on varavoima-automatiikka, mutta pienemmät keskukset ja gsm-tukiasemat toimivat tällä hetkellä akuilla. Akkujen teho kestää noin6-8 tuntia, jonka jälkeen akut täytyy ladata. Merisalo kertoo, että AinaCom pyrkii lataamaan akut varavoimakoneilla, kunnes sähköä taas saadaan kohteeseen.

– Pitkittyessään sähkökatkos aiheuttaa ongelmia ja lisätyötä. AinaCom on varannut tätä varten henkilöstöä, jotta häiriöt jäävät mahdollisimman pieniksi, Merisalo sanoo.

Ainan verkossa on myös muiden operaattoreiden tukiasemia.

Radiolähetyksissä häiriöitä
Liikenne- ja viranomaistiedotuksia välittävän Radio Suomen lähetykset Lammin lähetysasemalta menivät poikki myrskyn aiheuttamien vahinkojen takia. Radio Suomea ja Radio Hämettä voi kuunnella taajuuksilla 99,2 MHz, 96,0 MHz ja 107,8 MHz.

Vaurioita laajalla alueella
Vattenfallilta kerrotaan, että yöllisen myrskyn sähkövauriot eivät ole yhtä vakavia kuin Asta-myrskyssä, mutta ne ovat laajemmalla alueella ja tiheämmin asutuilla alueilla.

Pahimmillaan ilman sähköä oli yöllä 70 000 taloutta.

Linjoille on kaatunut puita, ja salamat ovat särkeneet muuntajia. Paikoitellen linjoja joudutaan rakentamaan kokonaan uudestaan.

Päivän lehti

20.1.2020