Uutiset

Sähkö on talvella entistä kalliimpaa

Runsaat ja pitkäaikaiset sateet taittaisivat sähkön hintapaineita.

Suomen hellekesässä tuotetaan sähköä kivihiilellä, koska vähiä vesivaroja säästellään vielä pahemman pulan varalle. Ruotsissa on suljettu yllättäen neljä ydinvoimalaa turvallisuusriskien takia. Lämmennyt merivesi ei jäähdytä reaktoreita riittävästi.

Pohjoismaiden vesivarat ovat sateettoman kesän takia vähissä. Olkiluodon ydinvoimala valmistuu ainakin vuoden myöhässä aikataulustaan. Suomessa taloussuhdanteet osoittavat huippuaikaa, teollisuuden tuotanto käy täysillä ja sähköä kuluu runsaasti.

Paitsi asiantuntijat, myös tavalliset kuluttajat aistivat jo ennestäänkin kalliiseen sähkön hintaan kosolti uusia nousupaineita.

Ruotsalaisydinvoiman alasajo tuntuu nopeasti Pohjoismaiden yhteisillä sähkömarkkinoilla. Kuluttajahinnat eivät nouse heti, mutta syksyllä tilanne on aivan toinen. Paineita lisää myös kivihiilellä tuotettu kallis lauhdesähkö, jonka päästömaksut ujutetaan aikanaan kuluttajien laskuun.

Hintava sähkö ja huippukallis öljy ovat sysänneet energiapolitiikan muutosuralle. Kotimaiseen uusiutuvaan polttoaineeseen perustuvia tuotantojärjestelmiä tutkitaan ja kehitetään nyt aivan eri innolla kuin muutama vuosi sitten. Jopa metsien kannot kerätään talteen ja niistä tehdään energiahaketta.

Lähes poikkeuksetta jokaiseen uuteen pientaloon rakennetaan puun polttoon soveltuva tulisija. Puuperäinen polttoaine on vallannut markkinoita sähköltä ja öljyltä myös aluelämpökeskuksissa.

Myös peltoja ollaan valjastamassa energiaraaka-aineen tuotantoon. Optimistisimmat puhuvat jopa puolen miljoonan peltohehtaarin alasta biodieselin ja -etanolintuotannon tarpeisiin. Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) ei tosin luvannut valtion tukea uusille etanolitehtaille. Hän uskoo, että tehdas käynnistyy yksityisellä pääomalla. Linjaus rajaa tulevien tehtaiden omistajiksi jo olemassa olevat suuryritykset, sillä etanolitehdas on kymmenien miljoonien eurojen investointi.

Vireillä olevat energiahankkeet eivät ehdi tuotantoon kovin ripeästi eivätkä siten helpota sähkön hintapaineita lähikuukausina. Ne voivat vaikuttaa energian hintaan ja myös ympäristön tilaan pitkällä aikajänteellä, eivät välittömästi.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on luvannut syksyllä lupapäätöksen Venäjältä Suomenlahden ali vedettävälle merikaapelille. Lisääntyvä tuonti kiristäisi kilpailua, jolloin kuluttajahinnat saattaisivat halventua sen jälkeen, kun kaapeli on kytketty yhteispohjoismaiseen sähköverkkoon.

Suomalaisyhtiöt ovat ymmärrettävistä syistä pontevasti vastustaneet kaapelia, mutta ministeriön on otettava niitä laajemmat intressit huomioon. Kilpailua ei saa ainakaan keinotekoisesti jarruttaa.

Enää vain runsaat ja pitkäaikaiset, koko Pohjolan vesivarastot täyttävät sateet taittaisivat sähkön hintapaineita. Luonnonvoimille eivät poliitikot sen enempää kuin energiayhtiötkään voi kuitenkaan yhtään mitään.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic