Uutiset

Sähkö peruspalveluksi

Miljoonat eurot, joilla Vattenfall lunasti alueellisen sähkölaitoksen Hämeenlinnan kaupungilta ja naapurikunnilta, eivät lopulta olleet yhtiön omia varoja. Ostamisessa tarvittavan pääoman yhtiö toki lainasi omilta tileiltään, mutta jo tuolloin oli aivan selvää, että kauppahinnan lopulta tulisivat maksamaan sähkönkuluttajat. Ja äkkiä sittenkin!

Eivätkö kunnanisät todellakaan tätä tajunneet?

Luultavasti he sinisilmäisesti uskoivat markkinavoimien pitävän huolen, ettei sähkön hinta karkaisi hillittömaan kasvuun. Mutta markkinamiehet tietävät, että kuluttaja on hidas liikkeissään ja suomalainen kuluttaja vieläkin hitaampi, kiltimpi ja uskollisempi. Niin että vaikka kaikki ovat nähneet, mitä sähkön hinnalle tapahtuu, kehitys niellään mukisematta.

Oman lukunsa muodostavat sähkötariffien nostamisen perusteet. Pari vuotta sitten hintoja nostettiin, kun ei saatu vesivoimaa. Nyt nostettiin, kun oli vettä liikaa. Sähköyhtiöt taitavat seurata maailman tapahtumia yksinomaisesti sillä silmällä, mikä tekijä milloinkin antaisi kelpo perusteen korotuksille.

Mutta meidän tulisikin olla kiitollisia siitä, että aikaisemmin olemme saaneet sähk��ä niin halvalla kuin olemme. Näin kunnioittavasti vastattiin Vattenfallin puhelinpalvelusta, luultavasti johdolta saadun ohjeen mukaan. Että löytyy kanttia vielä röyhkeyteenkin!

Poliitikot ja virkamiehet puhuvat mielellään vastuullisuudestaan. Missä se näkyy, miten se realisoituu esimerkiksi tässä tilanteessa. Sähköyhtiön osakkeista saaduilla varoilla luvattiin rahoittaa vanhainkoti. Nyt asia hoidetaan rimaa hipoen ja sen sijaan samaan aikaan tuhlataan varoja kaikkeen tarpeettomaan.

Nyt kunnallisvaalien lähestyessä on oikea hetki kiittää niitä henkilöitä, jotka saattoivat kansalaiset tähän kustannuskierteeseen.

Sähkön tulisi kuulua yhteiskunnan peruspalveluksiin niin kuin terveys- ja koulutuspalvelut. Sähkön tuotantoon tai jakeluun ei saada mitään lisäarvoa näennäisestä kilpailista. Ne pitäisi palauttaa yhteiseen omistukseen.

Teppo Turja

Kalvola

Päivän lehti

28.5.2020