Uutiset

Sähköistä hyppysi atomiajan turhakkeella

Elektroninen hyppynaru? Mitäköhän sekin tekee? Pyörii itsekseen vai?

Ensireaktioni elektroniseen hyppynaruun oli sekoitus huvittuneisuutta ja lievää järkytystä. Väkisinkin tuli mieleen, että jossain vaiheessa tavaroiden sähköistäminen on mennyt yli.

Hyppynarun luulisi kuuluvan niihin tavaroihin, joiden koko idea on yksinkertaisuudessa. Juuri siinä, ettei niissä ole nappuloita, näyttöjä tai virtapiirejä. Mieleni kuitenkin muuttui. Ainakin hiukan. Mutta eipä mennä asioiden edelle.

Kuten kunnon teknisessä laitteessa konsanaan, tulee elektronisessa hyppynarussakin käyttöohje mukana. Kaltaisiani hermoheikkoja ihmisiä käyttöohjeet risovat yli kaiken. Laitteeseen pitäisi päästä käsiksi heti, eikä vasta sitten, kun on plarannut manuaalin läpi.

Onneksi nyt ei ole kyseessä kovin monimutkainen vempele. Parin minuutin perehtyminen riittää laitteen kolmen napin käytön oppimiseen.

Laite laskee hypyt, hyppimiseen käytetyn ajan ja kulutetut kalorit.

Eri napeista naruun voi myös ohjelmoida vaikkapa kalorimäärän, jonka haluaa session aikana kuluttaa. Kun tavoite on saavutettu, laite ilmoittaa siitä käyttäjälleen.

Mittari ei suostu valehtelemaan

Aluksi hyppynaruun syötetään oma paino. Ja sitten ei muuta kuin naru viuhumaan!

Ensimmäiset hypyt sujuvat varsin mainiosti. Naru piippaa tasaista tahtia säädetyn nopeuden mukaan.

Jonkin ajan kuluttua alan jo hengästyä. Pysähdyn ja tarkistan tilanteen toivorikkaana. Joko olisin kuluttanut edes äsken syömäni voileivän?

Mittari kertoo karun totuuden. Hyppyjä viisikymmentä, aikaa mennyt vajaa puoli minuuttia ja kaloreja palanut kolme. Etenkin viimeisin lukema on pettymys.

Elektronista hyppynarua käyttäessään ei ainakaan voi huijata itseään tai elätellä harhaluuloja kulutuksen suhteen.

Mutta ei auta, pakko vain sinnikkäästi jatkaa.

Parin minuutin jälkeen tajuan, että koneeseen syöttämäni hyppynopeus on aivan liian hidas. Hyppään kaksi kertaa siinä ajassa, kun kone piippaa kerran.

Säädän hyppynopeutta tihrustettuani ensin käyttöohjeesta neuvoja.

Luovutusvoitto hyppynarulle

Jonkin ajan hyppimisen jälkeen nousee hiki pintaan. Vilkaisen hyppynarun näyttöä. Kolme minuuttia kulunut.

Vähän ajan päästä päätän luovuttaa ja kirjata loppulukemat ylös. Vajaat viisisataa hyppyä ja kulutettuja kaloreita viisikymmentä. Ei tainnut voileipä palaa tällä hyppimisellä.

Elektroninen hyppynaru vie ehdottomasti pisteet kotiin monilla kätevillä toiminnoillaan. Hyppimisestä pitävälle ihmiselle se on hankkimisen arvoinen lelu.

Kauniina kesäpäivänä vempele voi jopa hetken ajan viehättää ihmistä, joka ei edes niin kauheasti välitä hyppimisestä. Kuten minua.

Elektroninen hyppynaru pesee tavallisen sukulaisensa mennen tullen, mutta pidempiaikaiseksi kestohyödykkeeksi siitä ei minun käyttööni ole. (HäSa)

KAKSI PORKKANAA KOEKANIINILTA HERUU ELEKTRONISELLE HYPPIKSELLE.

Päivän lehti

9.8.2020