fbpx
Uutiset

Sähköliitto ilmoitti tukilakkonsa PAUlle – huoltotyöt pysähtymässä seitsemässä posti- ja logistiikkakeskuksessa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta antoivat vastauksensa esitykseen valtakunnansovittelijan toimistolla tiistaina aamupäivällä. Palta olisi hyväksynyt sovintoesityksen.
Postikiistassa annettiin vastaukset sovintoesitykseen. Palta olisi hyväksynyt sopimuksen, mutta PAU ei.
Postikiistassa annettiin vastaukset sovintoesitykseen. Palta olisi hyväksynyt sopimuksen, mutta PAU ei.

Postilakossa oli ensimmäistä kertaa pöydällä konkreettinen ratkaisuesitys. Osapuolet eivät kuitenkaan päässeet asiassa sopuun, kun PAU hylkäsi sovintoesityksen. Postin lakko jatkuu.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti yöllä sovintoesityksen koko maanantain jatkuneiden neuvottelujen jälkeen. Ehdotuksen sisältöä ei julkistettu ennen siihen annettuja vastauksia.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta antoivat vastauksensa esitykseen valtakunnansovittelijan toimistolla aamupäivällä. Vaihtoehtoina oli vain joko hyväksyä tai hylätä esitys.

Palta olisi hyväksynyt esityksen, mutta PAU ei. Lakon jatkuminen merkitsee myös tukitoimien jatkumista. Sovittelu jatkuu keskiviikkona kello 13.

Postia neuvotteluissa edustavan Paltan toimitusjohtaja sanoo olevansa erittäin pettynyt siihen, että sopua ei syntynyt.

– Olemme tulleet PAU:ta vastaan keskeisissä riitakysymyksissä. Palkat ja palkkarakenteet säilyisivät entisellään sekä keskeiset työsuhteen ehdot. Tämä olisi ollut hyvin tasapainoinen ja kohtuullinen kokonaisuus tähän pitkään jatkuneeseen riitaan, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi toimittajille.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi, että sovintoehdostus on hyväksyttävissä vasta sitten, kun kaikki sen osat ovat hyväksyttävissä.

– Tässä nyt Postin hallitus pitää vähän panttivankinaan PAU:ta kuten ehkä yleisesti koko maata ja aiheuttaa sen, että lakot jatkuvat, kun he ovat päättäneet halpuuttaa 700 ihmisen ja postipalveluihin siirrettyjen pakettilajittelijoiden työehdot, Nieminen totesi.

Kiistassa on kyse Postin halusta siirtää pakettilajittelijoita Posti Oyj:stä Posti Palvelut Oy:n palvelukseen. Posti Oyj on Paltan jäsen, mutta Posti Palvelut Oy on järjestäytynyt Medialiittoon.

– Meillä ei ole mahdollisuutta käydä neuvotteluita muiden kuin omien jäsentemme puolesta eikä kysymys pakettilajittelijoiden siirrosta edes ole työehtosopimuksilla ratkaistava asia. Pakettilajittelijoiden tilanteen kytkeminen Paltan ja PAU:n neuvotteluihin on puhdasta järjestöpolitiikkaa, Aarto totesi Paltan tiedotteessa.

Postikiistassa annettiin vastaukset sovintoesitykseen. Kuva: Joel Maisalmi
Postikiistassa annettiin vastaukset sovintoesitykseen. Kuva: Joel Maisalmi

Sähköliitto lakkorintamaan

Sähköliitto käynnistää tukilakon Postin työkiistaan liittyen ensi maanantaina kello kuudelta aamulla.

Tukilakko kohdistuu huolto-, korjaus- ja kunnossapitotöihin postinkäsittelyyn ja -jakeluun liittyvissä tehtävissä. Se kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen kuudella paikkakunnalla. Lakon piiriin kuuluvat keskukset sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa. Lisäksi lakko käsittää rahtiterminaalin Vantaalla.

Tukitoimi kestää kaksi viikkoa, ja se päättyy sunnuntaina 8. joulukuuta kello 24. Sen piiriin kuuluu kymmeniä työntekijöitä usean eri työehtosopimuksen piiristä, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

–  Jos esimerkiksi lajittelukeskuksessa järjestelmä lakkaa pyörimästä, se pysähtyy siihen, eikä siihen puututa, hän sanoo.

–  Jos siellä jokin muu sähköhäiriö tulee, se ei ole lakon piirissä. Kyllä me valot laitamme kuntoon.

Tukitoimet laajenemassa tällä viikolla

Useat muutkin ammattiliitot ovat osoittaneet tukensa PAUlle.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle. JHL:n tukilakko alkoi tavaraliikenteen ratapihoilla tiistaiaamuna ja päättyy myöhemmin illalla. Junien kunnossapito on lakossa keskiviikkona. RAU puolestaan kertoo, että sen saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen 24 tunnin ajaksi. Toimet eivät vaikuta rautateiden henkilöliikenteeseen.

Pääosa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenistä jää tiistaista ja keskiviikosta alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Jo maanantaista alkaen AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Ensi viikolla AKT:n työtaistelu uhkaa laajeta Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin.

Suomen Merimies-Unioni on lopettanut maanantaina Postin kuljetusten ottamisen eri aluksille. Tukitoimet laajenevat torstaina ja ensi maanantaina. Maanantain toimet vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin, esimerkiksi Silja Lineen ja Viking Lineen.

Tukeaan PAUlle on osoittanut myös Ilmailualan unioni IAU, jonka jäsenet eivät osallistu postinkäsittelyyn lentokentillä. Vastaavalla toimella elintarvikealan yrityksissä uhkaa Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL perjantaista alkaen ja asiamiesposteissa Palvelualojen ammattiliitto PAM ensi maanantaista alkaen.

Juttua on päivitetty klo 13.48. Juttuun on lisätty muun muassa tieto Sähköliiton tukilakosta.

Menot