fbpx
Uutiset

Sähköliitto: Sähkönsiirron valvontamalli on verkkoyhtiöiden rahasampo

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Ylelle: Energiamarkkinavirastolle haetaan keinoja puuttua ylihinnoitteluun.
Sähkönsiirtoyhtiöiden valvontamallin muutoksella pyrittiin tukemaan investointeja muun muassa säävarmaan verkkoon. Kuva: Timo Marttila
Sähkönsiirtoyhtiöiden valvontamallin muutoksella pyrittiin tukemaan investointeja muun muassa säävarmaan verkkoon. Kuva: Timo Marttila

Sähkönsiirtoon ja sen hinnoitteluun liittyvä valvontamalli on rahasampo verkkoyhtiöille, jyrähtää sähkö- ja energia-alan työntekijöitä edustava Sähköliitto.

Sen jäseniä työskentelee esimerkiksi sähköverkkoyhtiöiden käyttämissä urakointiyhtiöissä.

Liiton mukaan urakointi on “kilpailutettu vereslihalle”.

– Urakointiyhtiöiden liiketoiminnan katteet ovat 0-2 prosentin luokkaa, kun useimmat siirtoyhtiöt tekevät samalla jättimäisiä voittoja perusteettomilla siirtohintojen korotuksilla, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti tiedotteessa.

Säävarmuus selittää vain pienen osan korotuksista

Yle kertoi maanantaina selvityksestään, jonka mukaan viime vuosina tehdyt mittavat sähkön siirtohintojen korotukset ovat olleet monissa verkkoyhtiöissä paljon suurempia kuin verkon säävarmuuden parantamiseen tehdyt investoinnit.

Selvityksessä oli mukana 13 siirtoyhtiötä, joiden liikevaihto nousi keskimäärin 38 prosenttia vuodenvaihteessa 2015-2016. Investoinnit säävarmaan verkkoon selittivät tästä vain neljä prosenttiyksikköä.

Taustalla on markkinoita valvovan Energiaviraston vuonna 2011 tekemä muutos valvontamalliin. Sen myötä verkkoyhtiöille sallittiin aiempaa korkeampi tuottoprosentti.

Ajatuksena oli se, että yhtiöt investoisivat voimakkaasti sähkön toimitusvarmuuteen muun muassa maakaapelointia lisäämällä. Sähköliiton mukaan vaikutus oli toinen.

– Yhtiöt korottivat ensin hintojaan ja maksattivat sitten vielä maakaapeloinnit ja muut tekemänsä toimitusvarmuuteen tähtäävät investoinnit asiakkaillaan, Sähköliitto väittää.

Ministeri lupaa virastolle uusia työkaluja

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi asiaa Ylelle iltapäivällä.

Hän kertoi hallituksen tuovan parin viikon kuluttua esityksen sähkömarkkinalain muutoksesta. Sen pontimena on ollut juuri siirtohintojen nousu.

Lintilän mukaan lakimuutos toisi Energiamarkkinavirastolle keinoja puuttua ylihinnoitteluun,

– Pyrimme siis hakemaan Energiavirastolle ne työkalut, jolla se pystyy tällaisiin yli-investointeihin ja ylisuuriin tuottoihin puuttumaan, Lintilä sanoo Ylelle.

Menot