Uutiset

Sähkönkulutus lähestyy tänään uutta ennätystä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ennustaa, että sähkön kulutus nousee tänään torstaina enimmillään 14 500 megawatin (MW) tuntumaan, kun Etelä-Suomeen leviää yli 20 asteen pakkanen.

Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen arvioi, ettei kovasta kulutuksesta koidu sähköjärjestelmälle ongelmia.

– Edellyttäen, ettei järjestelmään tule merkittäviä vikoja, hän tarkentaa.

Kaikkien aikojen kulutushuippu 15 105 MW mitattiin lähes tasan vuosi sitten 7.1.2016. Sähköntuotannossa ja kysynnän joustossa riitti tuolloinkin marginaalia, eikä esimerkiksi tehoreserviä aktivoitu.

Kotimainen sähköntuotantokapasiteetti on viime vuosina alentunut, kun kovilla pakkasilla käytettäviä lauhdesähkövoimaloita on suljettu. Kaukosen mukaan Fingrid arvioi, että kotimaassa voidaan tuottaa sähköä 11 600 MW:n teholla, kun ”kaikki on pelissä”.

Energiavirasto arvioi joulukuussa, että sähkö riittää kuluvanakin talvena kireillä pakkasilla, jos tuotantoon ja siirtoyhteyksiin ei tule isoja häiriöitä. Hetkellinen sähkötehon pulakin on hallittavissa, mutta virasto muistutti, että marginaalit eivät ole enää suuria.

Energiavirasto on parhaillaan kasvattamassa sähkön toimitusvarmuuden turvaamiseksi luotua tehoreserviä hieman yli kaksinkertaiseksi nykyisestä 300 MW:n tasosta.

Keskiviikkona sähkönkulutus oli päivällä noin 13 000 MW:n tasolla. Sähköä tuotiin noin 4 000 MW:n verran, kun sähkönsiirtokapasiteettia naapurimaista Suomeen on yhteensä 5 100 MW. Tuontia olisi voinut lisätä enää lähinnä Virosta.

Talven kulutushuippujen saavuttaminen ei näy vielä sähkön pörssihinnassa, joka pysytteli ainakin keskiviikkona yhä huokeana.

Enimmillään noin kymmenesosa kotimaan noin 9 000 MW:n sähköntuotannosta oli keskiviikkoaamuna tuulivoimaa, vaikka Lapissa mitattiin liki 40 asteen pakkanen.

Keskiviikkona iltapäivällä tuulivoimaloista saatiin sähköä 500–600 MW:n teholla eli hieman enemmän kuin yhdestä Loviisan ydinvoimalan reaktorista.

Fingrid ennusti keskiviikkona, että tuulivoimaa saadaan torstaina keskimäärin noin 400 MW:n teholla.

Pakkasen ennustetaan hellittävän perjantaina pohjoisesta alkaen.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic