Uutiset

Sähköpula virheiden summa

Eduskunta ei osoittanut kaukokatseisuutta äänestäessään 1990-luvun lopulla viidennen ydinvoimalan lupa-anomuksen nurin vihreiden ja kepun voimin.

Jos lupa silloin 1998 olisi saatu, viides ydinvoimala olisi jo käynnissä ja se olisi voitu rakentaa paljon halvemmilla kustannuksilla kuin nyt ylikuumenneen rakentamisboomin ja työvoimapulan aikana.

Samalla tavalla virheellinen päätös oli Ivo-Fortumin vieminen pörssiin ja samanaikainen sähkömarkkinain vapauttaminen.

Kumpikin päätös merkitsi perushyödykkeen sähkön luovuttamista pörssiyhtiöiden ahneen rahastuksen kohteeksi. Alkujaan kaunis ajatus, sähkömarkkinoiden luominen pohjoismaisen sähköpörssin kautta piti toimia kilpailun aikaansaamiseksi ja kuluttajan eduksi, mutta toisin kävi.

Sähkön tuottajat, erityisesti suuret toimijat kuten Fortum, Vattenfall, Sydkraft, Pohjolan Voima jne. löysivät pian toisensa ja nyt pörssi toimii ainoastaan tuottajien eduksi ja sähkön hinnan maksimoimiseksi.

Selvitysmies Purasjoki on pantu tutkimaan asiaa. Valitettavasti ainoa tulos tulee olemaan hyvin tehty ja pätevä raportti ilman toimenpiteitä.

Nyt valtakunnassa on kahden ydinvoimalan tehoa vastaava 3 000 MW:n sähköriippuvuus Venäjästä ja Ruotsista, joka riippuvuus Venäjästä vain pahenee Ruotsin sähkönmyyntikyvyn vähentyessä. Samaan aikaan sähkön hinta on sähköpulan ja näiden ”vapaiden pohjoismaisten sähkömarkkinoiden” seurauksena muutamassa vuodessa kolminkertaistunut.

Teollisuus ja kotitaloudet kärsivät. Raha on pois muusta kulutuksesta ja investoinneista ja ennen pitkää kielteiset seuraukset näkyvät laajalla rintamalla. Olkoonpa sähkön tuontitapa Venäjältä merikaapeli tai mikä muu tahansa, lisäsähköä Venäjältä tarvitaan.

Nyt sähköä tuodaan Venäjältä kovilla pakkasilla 1 500 MW:n teholla. Ruotsin oman sähköntarpeen kasvaessa ja kyvyn myydä sähköä heiketessä tuontitarve Venäjältä kasvaa edelleen. Voidaan arvioida, että tuontitarve Venäjältä nousee ehkä 2500MW’iin vuoteen 2009 mennessä, jolloin viides ydinvoimala valmistuu.

Huoltovarmuussyistä, vaarallisen suureksi nousevan sähköriippuvuuden vähentämiseksi ja omavaraisuuden palauttamiseksi kuudennen ydinvoimalan lupaprosessi pitäisi saada liikkeelle heti.

Vaikka lupa saataisiin jo ensi vuonna, mikä tuskin on mahdollista, kuudes ydinvoimala olisi käytössä aikaisintan 2013. Valitettavasti vain näyttää siltä, että alan suurimmalla toimijalla pörssiyhtiö Fortumilla ei asian suhteen ole mitään kiirettä, sitä kiinnostaa ainoastaan sähkön mahdollisimman kauan jatkuva niukkuus ja korkea hinta.

Sähköasiakas

Hämeenlinna

Päivän lehti

9.4.2020