Kolumnit Uutiset

Sähkötupakka paha, savuttava malli ookoo?

Reilu vuosi sitten hyvä ystävä tuli kylään ensi kertaa uusin kamppein.

Aiemmin hän oli aina ennen pitkää kaivellut povaristaan sätkäpaperia ja irtotupakkaa, mutta nyt pitkään aikaan ei tapahtunut mitään. Jossain vaiheessa taskusta löytyi täytekynännäköinen putki.

Kohta putkesta nousi kevyt höyry. Se tuoksui mansikalta eikä pinttynyt vaatteisiin tai hiuksiin. Parikymmentä vuotta ketjussa polttanut mies oli vaihtanut itsekäärimänsä sätkät sähkötupakkaan.

Lyhyen ajan kuluessa muutama muukin tuttu piintynyt polttaja on alkanut kaivaa taskustaan samanlaisen putkilon. Kaikki ovat kommentoineet polttamisensa vähentyneen vaihtamisen jälkeen. Hajuaistikin on parantunut.

Sähkötupakan patruunoita ei ole sallittua myydä Suomessa, mutta käyttäjät tilaavat niitä internetistä.

Yhden maahantuojan mukaan suosio on parin viime vuoden aikana kasvanut roimasti: jos yritys pari vuotta sitten lähetti muutamia tuhansia paketteja kuukaudessa, nyt lähetysten määrä on 12 000.

Sähkötupakan vaikutuksista ei toistaiseksi ole luotettavaa tutkimustietoa, eikä käyttäjistä ole tehty Suomessa tilastoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aikoo julkaista oman tilastonsa tämän syksyn aikana.

THL:n ylilääkäri Antero Heloma arvioi viime viikolla Helsingin Sanomissa, ettei sähkötupakasta ole tulossa ”uutta tupakkaa”, vaikka käyttö lisääntyisi edelleen.

Sähkösavukkeet on monissa maissa kokonaan kielletty, ja EU-parlamenttikin on käsittelemässä asiaa syksyllä. Sittenpä nähdään, mikä sähkötupakan kohtalo täällä on.

Sähkötupakkaa on markkinoitu tavallista tupakkaa ”terveellisempänä”.

Onko terveydellä markkinoiminen hyvä juttu, on eri asia, mutta käyttäjien kokemukset antavat ymmärtää, ettei se ainakaan perinteistä vahingollisempaa ole.

Suomalaisen lääkäriseuran Duodecimin pääsihteerin Matti Rautalahden mukaan nikotiinipitoisella sähkösavukkeella voidaan korvata perinteiset tupakat.

Perään hän lisää nihkeästi, että sähkösavukkeella on ”helppo jatkaa riippuvuuden ylläpitoa”, ja antaa kritiikkiä siitä, ettei ole todistettu, että sen avulla tupakoinnista pääsisi eroon.

Hyvin mielenkiintoista. Sähkötupakan suurin synti on siis se, ettei se ole ihmelääke?

Samaan aikaan Suomessa on sallittua ja aivan itsestään selvää myydä perinteistä tupakkaa, joten huoli juuri sähkötupakasta herättää paljonkin ajatuksia. Etenkin, kun perinteistä tupakkaa on kyllä tutkittu ja kaikenlaista vähemmän mairittelevaa havaittu.

Entä nikotiinilaastarit? Purukumi?

Tupakoimattoman maallikon korvaan sähkötupakka kuulostaa – tutkimustulosten puuttumisesta huolimatta – niin sanotulta pienimmältä pahalta.

Kuka naruja vetelee? Vai onko vain niin, että kun isoissa asioissa ollaan voimattomia, eliminoidaan uhista pienin?

Päivän lehti

27.1.2020