fbpx
Uutiset

Sähköveron alennuksesta tehtiin yllättäen osa raamia

Hallitus on kaikessa hiljaisuudessa päättänyt alentaa metalliyritysten sähköveroa 120 miljoonalla eurolla ensi vuoden alusta ja esimerkiksi Rautaruukki laskee säästävänsä miljoonia euroja. Teknologiateollisuuskaan ei tiennyt, että EK sai leikkurin työmarkkinaneuvotteluissa.

– Elinkeinoelämän keskusliitto otti sähköveron osaksi raamisopimusta. Meidän on tiedettävä, millaisessa ympäristössä toimimme, kun sovimme asioista, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen sanoo.

– Veroleikkuri liitettiin selkeästi raamisopimukseen, vahvistaa elinkeinoministeri Jyrki Häkämiehen (kok.) erityisavustaja Kai Mykkänen.

Mykkänen sanoo, ettei hän tunne tarkemmin, miten ja missä leikkuri yhdistettiin raamiin. Elinkeinoasiat kuuluvat Häkämiehelle, mutta valtiovarainministeriö valmistelee ja esittelee veroasiat. Neuvottelujen aikana työmarkkinajärjestöihin taas piti tiivistä yhteyttä työministeri Lauri Ihalainen (sd.).

Energiaverojen alentamisesta sovittiin kaikessa hiljaisuudessa neuvottelujen aikana. Veronalennus oli jopa yllätys Teknologiateollisuudelle, joka oli vaatinut sitä ja jonka jäsenyritysten veroja se leikkaa.

– Veroleikkuri oli tosi myönteinen yllätys. Me emme kytkeneet sitä työmarkkinaneuvotteluihin, Teknologiateollisuuden energiasta vastaava johtaja Martti Kätkä kertoo.

Teknologiateollisuus ei tiennyt kytkystä
Teknologiateollisuudella ei ollut edes tietoa siitä, että sähkövero kytkettiin raamisopimukseen. Sähköveron alentamisesta ei puhuttu julkisuudessa osana sopimusta. Hallituskaan ei tiedottanut siitä osana raamisopimusta. Hallitus tosin hyväksyi sen samana päivänä, kun se päätti muista työmarkkinasopimuksen asioista.

Yritysten sähkövero moninkertaistettiin vuoden 2010 energiaverouudistuksessa. Elinkeinoelämä, erityisesti teknologiateollisuus, ja teollisuuden ammattiliitot ovat arvotelleet ankarasti sähköveroa, joka rasittaa paljon sähköä kuluttavaa teollisuutta. Metsäteollisuudelle on jo tehty veroleikkuri, joka alentaa sen sähköveroa. Leikkurin ulkopuolelle ovat jääneet paljon sähköä käyttävät metalliyritykset.

– Energiaveroleikkuri hyväksyttiin hallitusohjelman liitteessä. Se ei kuitenkaan tullut hallituksen budjettiin, mitä protestoimme, Teknologiateollisuuden Kätkä kertoo.

Veroleikkurin piti tulla voimaan vuoden 2012 alusta. Leikkurin liittäminen raamisopimukseen siis ainakin aikaista sitä vuodella.

– Veroleikkuri ja 120 miljoonan euron huojennus koskee noin tusinaa yritystä, Kätkä sanoo. (HäSa)

Miljoonien säästö Ruukille
– Emme ole lopullisesti laskeneet vaikutuksia. Vaikutus on joka tapauksessa miljoonia euroja, Rautaruukin energiasta vastaava johtaja Toni Hemminki sanoo.

Ruukki on yksi niistä paljon sähköä käyttävistä yrityksistä, joiden elämää uusi energiaveroleikkuri helpottaa. Energia on erittäin merkittävä kustannus teräksen valmistuksessa.

– Tämä ei vielä poista kaikkia energiaverojen korotusten ongelmia. Sähköveron leikkuri suunnilleen eliminoi sähkön viime veronkorotuksen, Hemminki kertoo.

Yritysten sähkövero nousi helmikuun alusta 2,63:sta 7,03 euroon megawattitunnilta. Vero peritään siirtomaksuista. Arvonlisävero korottaa käytännön veroa.

Veroleikkuri leikkaa sähköveroja yrityksiltä, joiden maksamien energiaverojen yhteenlaskettu määrä on enemmän kuin 0,5 prosenttia yrityksen jalostusarvosta. Nyt raja on 3,7 prosenttia jalostusarvosta. Niin suuria energiaveroja maksavat vain eräät metsäteollisuusyritykset.

Menot