fbpx
Uutiset

Sahlin mietti ja löysi ratkaisun

Sosiaalidemokraattisen puolueen Ruotsin valtiopäivävaaleissa tappioon johtanut Mona Sahlin, 53, heitti pyyhkeen kehään. Miksi vasta nyt, näin kauan vaalien jälkeen, kysyivät myös jotkut demarit.

Tulos oli surkea, siis ulos!

Sahlin kuvasi kovassa paikassa, kertoessaan jättävänsä puoluejohtajan tehtävät, tilannetta valitettavaksi ja mielialaansa surulliseksi.

Tämän voi ymmärtää, sillä Sahlin on ollut kunnianhimoinen poliitikko ja syvästi vakaumuksellinen demari, jota puolueen luisuminen alamäkeen aidosti surettaa.

Sahlin nousi poliittiseksi tähdeksi lähes teini-ikäisenä. Hän edustaa sukupolvea, jolle Olof Palme pysyy ruotsalaisen ja eurooppalaisen sosiaalidemokratian suurena esikuvana.

Sahlinista piti tulla Ruotsin ensimmäinen naispääministeri. Tie oli auki aina siitä lähtien, kun hänet valittiin Göran Perssonin jälkeen vuonna 2007 puoluejohtajaksi.

Vaaleissa Sahlin pani kaiken peliin. Hänestä ei tullut pääministeriä yksikertaisesti siksi, ettei riittävä määrä ruotsalaisia äänestäjiä ideaa kannattanut.

Vaaleissa ei tietenkään pelkästään ollut kyse Sahlinin ja sosiaalidemokraattien virheistä. Maltillisen kokoomuksen puoluejohtaja Fredrik Reinfeldt onnistui pääministerinä, ennen muuta hänen talouspolitiikkansa tulokset miellyttivät äänestäjiä.

Miten vaaleissa olisi käynyt, jos Sahlin ei olisi ryhtynyt tiiviiseen yhteistyöhön vihreiden kanssa? Vastauksen hakeminen on jossittelua, mutta osa demareiden äänestäjistä karsasti puolueensa tällaista vihertymistä.

Numeroilla laskettuna yhteistyön tulos oli tyly: sosiaalidemokraattien kannatus laski suunnilleen saman verran kuin vihreiden nousi.

Vaaleissa sosiaalidemokraattinen puolue piti juuri ja juuri paikkansa Ruotsin suurimpana puolueena, mutta tuoreessa mielipidemittauksessa se on joutunut luovuttamaan paikan maltilliselle kokoomukselle.

Puoluejohtajan asia on juhlia voittoa tai kantaa raskas vastuu tappiosta. Sahlin ei kuitenkaan missään tapauksessa ole selitys ruotsalaisen sosiaalidemokratian alamäkeen, sillä kriisit ravistelevat lähes kaikkia eurooppalaisia demaripuolueita.

Aika on rajusti muuttunut ja tässä kyydissä sosiaalidemokratia ei ole oikein pysynyt. Pitää uudistua, hokevat sosiaalidemokraatit, mutta hurskaan vaatimuksen rinnalle sen paremmin Ruotsissa kuin Suomessakaan ei kukaan ole löytänyt viime vuosisadan aatteelle 2000-luvun kestävää päivitystä.

Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen johtajuudesta syntyy kova taistelu. Seuraajaehdokkaista on jo laadittu länsinaapurissa listoja, mutta Sahlinin seuraajaksi voi nousta yllätysnimi.

Uudelta puoluejohtajalta vaaditaan esiintymiskykyä, taitoa puhua vaikeista asioista ymmärrettävästi, mutta puolueväen on taivuttava perusremonttiin. Ilman suurta muutosta puolueen tulevaisuus näyttää synkältä.

Menot