fbpx
Uutiset

Saiko kotihoito luvattuja lisäkäsiä?

Kun Vuorentaan vanhainkoti lakkautettiin viime syksynä, luvattiin henkilöstöä lisää kotihoitoon. Palvelujohtaja Tuovi Sohlberg, onko kotipalvelu ja -sairaanhoito saanut tuolloin luvatut 17 lisävakanssia?

– Kyllä se periaatteessa toteutuu. Se on kestänyt useamman kuukauden, se ei tapahtunut simsalabim. Vuorentakaa siirtyi joitakin henkilöitä vakanssinsa kanssa, ja meillä on ollut paikkoja auki, joita on täytetty alkuvuodesta.

Äskettäin julkaistun kyselyn mukaan Hämeenlinnan kotihoidon asiakkaista kolmannes oli sitä mieltä, että työntekijöillä oli heille aikaa vain kohtalaisesti. Millaisissa minuuttiraameissa hoitajat tekevät työtään?

– Meillä on meneillään tuotteistaminen, jossa on työajan seuranta. Laadimme tuotteet ensi vuoden sopimukseen. Osa käynneistä voi olla lyhyempiä, kun taas esimerkiksi suihkutus- ja ihonhoitopäivänä käynti on paljon pidempi. Palvelut suunnitellaan aina asiakkaan tarpeen mukaan.

Pitääkö paikkansa, että yhdellä kotisairaanhoitajalla voi olla määrätön määrä asiakkaita?

– Ei ole olemassa mitään suosituksia, paljonko asiakkaita saa olla yhtä sairaanhoitajaa kohti. Uudessa mallissahan sairaanhoitajat eivät hoida asiakkaita yksin, vaan heitä hoitaa moniammatillinen tiimi.

Viime vuonna säännöllisen kotihoidon ja valvotun kotisairaanhoidon piirissä oli noin tuhat asiakasta. Kuinka suurella henkilöstöllä heitä palvellaan?

– Meillä on viitisenkymmentä sairaanhoitajaa, 180 lähihoitajaa, kodinhoitajia, kotiavustajia ja viisi fysioterapeuttia.

Kotipalvelun ja -sairaanhoidon tarve kasvaa jatkuvasti. Kuinka pitkälle nykyhenkilöstöllä pärjätään?

– Se on tietysti paljon tilaajasta kiinni, miten paljon kaupungissa on omaa tuotantoa ja miten paljon sitä ostetaan ulkopuolelta.

– Meillä on henkilöstörakenne muuttunut koko ajan. Enää ei koulutetakaan kodinhoitajia eikä kotiavustajia. Meidän asiakkaamme ovat hyvin paljon hoitoa ja hoivaa tarvitsevia. (HäSa)

Menot