Uutiset

Sailas siirsi verokeskustelun kunnallispolitiikaksi

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on tyylilleen uskollinen ja jatkoi maanantain Helsingin Sanomissa kuntien patistelua säästöpäätöksiin. Sailaksen huolena oli erityisesti tänä syksynä monen kunnan tekemät päätökset veroprosentin korotuksista.

Ensi vuonna keskimääräinen veroprosentti on kunnissa 18,30 prosenttia eivätkä parinkymmentä prosenttia kantavat kunnat ole enää tuiki harvinaisia. Kyseenalaisen kunnian ankarimpana verottajana saa ensi vuonna uusmaalainen Karjaan kaupunki, joka verottaa kuntalaisiaan peräti 21 prosentilla.

Valtiosihteeri Sailaksen varoituksen sanat ovat tosin hiukan jälkijättöisiä, sillä kunnissa on ensi vuoden talousarviot ja veropäätökset lyöty jo lukkoon. Tästä huolimatta vaatimukset uudistuksista ovat aina paikallaan.

Sekä Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallitus ja nyt vallassa oleva Matti Vanhasen (kesk.) hallitus ovat keventäneet palkansaajien ansiotulojen verotusta. Veronalennukset on kuitenkin tehty ansiotulovähennystä korottamalla eli kevennykset on tehty kuntien kukkaroilla. Esimerkiksi 18 prosentin kunnallisverosta on nettona tuloutunut kunnalle vain 14 prosentin verran.

Vaikka verotusta on kevennetty, kuntien velvoitteista ei ole tingitty. Muutama vuosi sitten niille sälytettiin lisävastuita opettajien eläkkeistä, koko väestö kuuluu julkisen hammashuollon piiriin, subjektiivisesta oikeudesta päivähoitoon säädettiin laki ja kunnat velvoitettiin järjestämään esikouluopetusta kuusivuotiaille. Valtio osoitti rahaa kansalliseen terveysprojektiin ja leikkausjonojen lyhentämisiin, mutta ehtona oli, että kunnat kaivavat omista kassoistaan puolet tarvittavista miljoonista. Läheskään aina kunnille säädettyjen lakisääteisten velvoitteiden oheen ei ole liitetty sitoumusta valtionosuuksista, vaan sinänsä perustellut uudistukset on sälytetty kuntien harteille.

Kuntien ja valtion taloudellinen suhde on jo pitkään ollut ongelmallinen. Valtionosuudet ovat laahanneet jäljessä ja niiden maksuperusteista käydään jatkuvaa vääntöä.

Valtiosihteeri Sailas ravistelee kuntia tosiasioilla, joita ei käy kiistäminen. Väestö vanhenee ja keskittyy muutamaan kasvukeskukseen. Monen kyläkoulun ja pian myös ammattikoulun vääjäämättömänä kohtalona on oppilaskato. Kunnissa ei aina hennota puuttua ongelmiin ajoissa. Päätös koulun sulkemisesta on vaikea ja tuskallinen niin syrjäkylillä kuin kaupunkien lähiöissäkin. Jos oppilaat loppuvat, on selvää, ettei tyhjeneviä kouluja kannata ylläpitää. Kysymys ei yksioikoisesti ole palvelujen alasajosta tai laiminlyönnistä, mutta ne tarjotaan nykyistä harvemmissa kouluissa.

Raimo Sailaksen mukaan kuluvan vaalikauden veronalennuspäätökset on valtiovallan puolelta nyt tehty, lisäkevennyksiä ei ole luvassa. Hän siirtääkin verokeskustelun sujuvasti kunnallispolitiikan puolelle. Lähivuosina kansalaisten verokohtelu riippuu lähes yksinomaan kuntien päätöksistä.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic