Uutiset

Saippuapioneeri Emmerdalessa eletään melkein tavallista elämää

Yorkshireläistä maalaiselämää kuvaava brittisaippua Emmerdale on saanut lujan jalansijan myös Suomen maaperästä. Brittiläisen luokkayhteiskunnan peilikuva on pitänyt puolta miljoonaa suomalaista arki-iltaisin koukussaan jo kohta kahdeksan vuotta. On kuvaavaa, että juuri Suomessa on ainoa Britannian ulkopuolinen Emmerdale Club.

Suomen Rouva Emmerdale, sarjan kääntäjä Kaarina Suvanto uskoo brittisarjan vetoavan härmäläiskatsojiin juuri tavallisuudellaan. Villapakka-pubissa eli Villiksessä nostaa tuoppia sitäpaitsi niin monenkirjava näyttelijäkaarti että samaistumisen kohteita riittää varmasti jokaiselle.

– Emmerdalen ystävät poikkeavat monien muiden saippuasarjojen, esimerkiksi Salattujen elämien, ystävistä. Heidän keski-ikänsä on korkeampi ja joukossa on paljon miehiä. Keskimääräinen katsoja on 35-40-vuotias.

Suvanto pitää Emmerdalen voimana hyvää käsikirjoitusta, joka käsittelee elävästi arkipäivän ongelmia. Siis ongelmia, jotka puhuttavat ihmisiä niin Englannissa kuin Suomessakin.

Suunnattu työväenluokalle

Vaikka Emmerdale onkin tehty ennen kaikkea englantilaiselle työväenluokalle, on sarjassa on kuitenkin mukana myös yläluokkaa.

Yorkshireen sijoittuva sarjahan tapahtuu maaseudulla, jossa aristokratialla ja uusrikkailla on perinteisesti kartanonsa.

– Emmerdale kertoo vähänkoulutetuista ihmisistä. Ainoastaan parilla sarjan hahmoista on akateeminen koulutus ja vain yksi kertoo joskus lukevansa jotakin. Emmerdalessa ei harrasteta juuri muuta kuin shoppailua.

Englannissa Emmerdale on todellinen saippuapioneeri, mutta ei sentään ikäpresidentti. Coronation Streetiä on katsottu nimittäin brittikodeissa jo yli 40 vuotta, kun Emmerdale on pyörinyt ruudussa ”vasta” 32 vuotta. Suomeen Emmerdale tuli melkein kahdeksan vuotta sitten.

Kaarina Suvanto alkoi kääntää Emmerdalea pitkin hampain syksyllä 1997. Freelancer-kääntäjä piti perinteisesti laadukkaiden brittisarjojen kääntämistä liian haastavana urakkana itselleen.

– Kun katsoin Emmerdalen ensimmäisen kerran, olin myyty. Sarjasta tuli Se Juttu elämässäni. Ei elämäntyö, mutta melkein. Niin paljon sarja vie aikaani kuin sille olen valmis antamaan.

Nälkä kasvaa syödessä. Vuosien varrella Suvanto on osallistunut viiteen Englannin klubin faniviikonloppuun Yorkshiressä Emmerdalen maisemissa. Kolmella matkalla on ollut mukana myös Suomen klubin jäseniä. Lisäksi Suvanto on suomentanut kaksi Emmerdale-kirjaa ja on mukana aktiivisesti arjan keskustelufoorumissa Internetissä.

Emmerdalen fanit eivät turhaan kiittele emäntänsä aktiivisuutta.

– Minun periaatteenani on, että jos johonkin alkaa, pitää se tehdä kunnolla. Samalla periaatteellahan Emmerdaleakin tehdään.

Sarjaa filmataan tällä hetkellä Leedsin ulkopuolelle vartavasten sarjaa varten rakennetussa Emmerdalen kylässä. Kylä on jo kolmas kuvauspaikka.

70-luvun alussa vain parin tuotantokauden mittaiseksi aiottua sarjaa kuvattiin Arncliffessä Pohjois-Yorkshiressä, mutta valtaosan elämänkaarestaan sarjaa on tehty Esholtin kylässä Bradfordin lähellä. Fanit ja uteliaat alkoivat kuitenkin häiritä niin paljon kylien tavallista elämää, että päädyttiin kulissikylän rakentamiseen.

Fanit ovat tarkkoja

Arkipäivisin esitettävän sarjan kääntäminen on kahden ihmisen harteilla. Kääntäjien työtä on vaikeuttanut sarjassa käytettävä leveä murre, joka on Suomessa muutettu ”huolimattomaksi yleishämäläiseksi” tavaksi puhua.
Slangi kun ei maajussien suuhun sovellu.

– Olen saanut kääntämistyössä apua Englannin Emmerdale-fanien kotisivuilta, joiden vetäjistä ja keskustelijoista on tullut vuosien varrella ystäviä. Heistä on suuri apu, sillä sarjassa on paljon englantilaisia sisäpiirijuttuja, jotka eivät avaudu heti suomalaisille.

Työtä jaksojen parissa riittää yllin kyllin, mutta silti Emmerdale ei leipäännytä. Vaikka kääntäjä tietääkin sarjan tulevat käänteet pitkälle tulevaisuuteen, istahtaa hän aina joutessaan television ääreen . Yksityiskohdat kiinnostavat.

– Olen ollut todellinen brittifani jo 14-vuotiaasta lähtien. Emmerdalen maailma on tuttu ja kiehtova.

Englannissa paikallinen Emmerdale-klubi on toiminut jo 15 vuotta. Suomen klubi perustettiin kolme vuotta sitten ja koko sen ajan Suvanto on toiminut yhdistyksen klubiemäntänä. Tällä hetkellä klubissa on noin 350 jäsentä.

Kaarina Suvanto ei puhu mielellään klubin yhteydessä faneista, sillä se on rekisteröity yhdistys. Kovin kaukana fanius ei kuitenkaan ole, sillä siksi kiivaasti yhdistyksen jäsenet metsästävät näyttelijöiden nimikirjoituksia ja kuvia.

– En ole klubin perustaja, vaan minut saatiin puhutuksi tähän ympäri. En pidä itseäni tavallisena fanina, sillä minullehan sarja on ennen kaikkea leipäpuu.

Emmerdalen fanit ovat tunnetusti tarkkoja katsojia ja tarttuvat nopeasti kääntäjän lapsuksiin hyvin nopeasti.

– Televisiosarja elää faneistaan. Fanit ovat päässeet jopa vaikuttamaan sarjan juonenkäänteisiin Englannissa. Olen ylpeä, että Suomi pääsee tulevaisuudessa mukaan sarjan juonikuvioihin. Emmerdalessa nimittäin paljastuu, että paikallinen pappi Ashley on opiskellut Suomessa.

Paikallinen media on kiinnittänyt poikkeuksellisen paljon huomiota pohjoisiin ystäviinsä. Ruutuun asti eivät suomalaisfanit ole kovista yrityksistään huolimatta toistaiseksi vielä päässeet. Kaarina Suvanto on ollut itsekin tepastelemassa avustajana yleisöjoukossa yhden jakson alkumetreillä, mutta hänen roolisuorituksensa päätyi leikkaamon lattialle.

– Hyvään seuraan tosin.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic