fbpx
Uutiset

Sairaalainfektiot

Eivät vain vaalit, vaan pienen yksinäisen ihmisen turvattomuus isoja järjestelmiä vastaan, herättävät kysymyksiä sairaalainfektioiden ja potilasvahinkojen ympärillä.

Hyviä kirjoituksia sairaanhoidon toimivuudesta ja sen kehittämisestä on julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla viime viikkoina.

Vastaukset KHKS:n taholta sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Katariina Laaksosen (Hämeen Sanomat 22.10.2004) ja potilaan kirjoittamaan kirjoitukseen (Hämeen Sanomat 16.10.2004) olivat asialliset, mutta toimivuuden kannalta osittain sanahelinää.

“Tiettyjä sairaalainfektioita seurattiin…, lukujen vertailu muihin sairaaloihin ei ole suoraan mahdollista…, käsittääksemme potilasvahingot rekisteröidään jo nyt valtakunnallisesti Potilasvahinkokeskuksen toimesta…”

Järjestelmähän on juuri niin heikko kuin sen heikoin lenkki.

Sairastaessani vatsainfektiota KHKS:n osastolla minut olisi pitänyt hoitajien mukaan eristää ja antaa oma wc käyttöön. Tila-ahtauden vuoksi näin ei voitu tehdä vaan järjestelynä oli tiukka käsihuuhteen käyttö. Käsihuuhdetta kului ja sitä käyttivät mennen tullen kaikki huoneen vieraat. Ilmankos on tapahtunut 35 % käsihuuhteiden kasvu KHKS:ssa ja sen luulee lääkärijohto koulutetun henkilökunnan kuluttavan.

Samapa tuo kuka huuhteet käyttää kunhan taudit eivät leviä. Mutta, mutta, lääkärinkierrolla kaksi lääkäriä koskettelivat vatsaani ja kuuntelivat rintaani, jonka jälkeen siirtyivät hypistelemään seuraavaa potilasta. Lääkärit jatkoivat matkaa ja kaikki tuo ilman käsipesua.

Tuli yö ja tippa lakkasi vetämästä suoneen tavaraa. Kaksi yöhoitajaa totesivat tilanteen ja kumpikaan ei osannut laittaa uutta tippaa paikalleen, vaan sovittiin aamuhoitajien hoitavan asian. Päivystävää lääkäriä ei kuulemma asian takia raaskita herättää. Taitaisi olla Katariina Laaksosen vaatimalle koulutukselle käyttöä enemmänkin.

Johtajaylilääkäri ja infektiolääkäri kertovat KHKS:ssa olevan kattava ATK-pohjainen infektioiden seurantajärjestelmän. Jos pitäisi edellämainittujen pientä koulutusta vaativien toimenpiteiden perusteella arvella miten luotettavia nuo infektioseurannat ovat, sanoisin asiaa tarkemmin tuntematta, “tilasto, tilasto ja emävale”. Olkoon KHKS tilastojen mukaan keskitasoa infektioissa tässä valtakunnassa, mutta siihenkään ei saisi tyytyä.

KHKS:n vastaukset ja käytäntö eivät oikein vakuuta.

Potilasvahinkokeskuskuksen korvauskäsittelyyn ja seurantaan päätyvät vain rankimmat tapaukset.

Ei nykyjärjestelmällä puoliaan jaksa pitää kuin terve ihminen.

KHKS:n potilas edelleen

Hämeenlinna

Menot