fbpx
Uutiset

Sairaalakysymys hiertää hallitusryhmien välillä sote-valiokunnassa - kiistan keskiössä Vaasan keskussairaalan asema

Kysymys laajan päivystyksen sairaaloista ja Vaasan keskussairaalan asemasta on aiheuttanut kitkaa hallitusryhmien edustajien välille eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Kokoomuksesta kerrottiin päivällä, että kaksi hallituskumppani keskustan jäsentä on esittänyt omaa, hallituksen linjasta poikkeavaa näkemystä sairaala-asiassa.

– Odotamme nyt sitä, että keskustalta tulee selvä vastine asiaan, että miten he aikovat edetä. On aika vaikea lähteä yksittäisten asioiden osalta – olivatpa ne miten tärkeitä tahansa yksittäisille edustajille – muuttamaan valiokunnassa hallituksen yksimielistä esitystä, sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kokoomuksen Sari Raassina STT:lle.

Keskustan kansanedustaja, ex-ministeri Juha Rehula vakuuttaa, että keskustan ryhmä on hallituksen sote- ja maakuntalinjausten takana.

– Keskusta on sitoutunut hallituksessa ja myöskin eduskunnassa viemään yhteisesti sovitut pykälät (eteenpäin), Rehula sanoi medialle.Laaja päivystys 12 sairaalassaKokoomus pitää kiinni siitä, että laajan päivystyksen sairaaloiden määrä on hallituksen sopima 12. Keskustan suunnalla osalla on ollut ilmeisesti toiveita, että pitkään keskustelua herättänyt Vaasan keskussairaala voitaisiin sittenkin saada mukaan näiden laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon.

– Vaasassa sairaalan toiminta säilyy käytännössä lähes nykyisen kaltaisena jatkossakin, että tässä on paljon enemmän huolta kuin mikä on todellinen syy huoleen, arvioi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo iltapäivällä.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ei halunnut perjantaina aamupäivällä vahvistaa, mistä valiokuntatyön tökkiminen tarkalleen johtuu. Selvää kuitenkin on, että vaikeuksia on sote- ja maakuntauudistuksen niin sanotussa emo- eli ydinlaissa.

– Tältä osin pykälät ovat vaikeita ja tässä on jouduttu ottamaan askelia sekä eteen että taakse, Kiuru kommentoi medialle aamupäivällä.

Mainittuun emolakiin liittyvät myös kivuliaat kysymykset sairaalaverkostosta ja laajan toiminnan sairaaloista. Hallitusryhmien välisestä sairaalakiistelystä kertoi jo aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.“Paine pannussa kasvaa”Hallitus on tehnyt yksimielisesti linjaukset sairaalaverkosta ja laajan päivystyksen sairaaloista, painotti kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

– Sen (lain) avaaminen miltään osiltaan on vaikeaa, ja näille sairaalaratkaisuille on selkeät perustelut, Orpo sanoi eduskunnassa.

Kokoomuksen Raassinan mielestä asiassa olisi edettävä hallituksen yhdessä sopimien linjausten mukaisesti.

– Siinä mielessä on tärkeää myöskin, että tiedämme, että hallituskumppanit ovat meidän kanssamme samoilla linjoilla.

Aiemmin ministerinä sote-uudistusta edistänyt keskustan Rehula pitää valitettavana tietoja, että valiokunnan työskentelyssä on ilmennyt kivuliaisuutta.

– Mitä lähempänä päätöksenteon hetki on, niin paine pannussa kasvaa. Ja kun paine pannussa kasvaa, saattaa syntyä tilanteita, jotka näyttäytyvät viimeisen vuorokauden kaltaisina tapahtumina, Rehula arvioi perjantaina.

Hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmä on yhteisesti sovitun takana.

– Jos meillä on sisäisiä asioita, ne hoidetaan meillä ryhmän sisällä, hän kommentoi kysymykseen valiokuntakiistelystä.“Liian isot mittasuhteet”Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen ei päivällä suoraan vahvistanut eikä kiistänyt valiokunnan erimielisyyksiä STT:lle. Sen sijaan hän sanoi pitävänsä uutisointia asiasta täysin ylimitoitettuna.

– Yksi yksittäinen asia sai ihan liian isot mittasuhteet, Heikkinen sanoi eduskunnassa.

– Ehkä tässäkin on kyse jostain väärinymmärryksestä. Meillä on ihan yhteinen näkemys siitä, että tässä raamilaissa mennään eteenpäin liittyen myös sairaaloihin, Heikkinen jatkoi.

Hän arvioi samassa yhteydessä, että kyseessä on “varmasti herkkä asia”.

– Taustalla meillä kaikilla on eri asioista kipukohtia, mutta yhteinen tahtotila on, että hallituspuolueet vievät tämän kokonaisuudessaan yhdessä tuumin eteenpäin.

Kokoomusjohtaja Orpo toivoo kaikille malttia, sillä hänen mukaansa suureen sote- ja maakuntauudistukseen liittyy paljon paineita.

– Yksityiskohtia on paljon, joista voisi saada riitaa aikaiseksi, mutta nyt ei ole oikeastaan riidan vaan sopimisen paikka.Valiokunta jatkaa tiistainaHallituksen piirissä oli toivottu, että sote-mietintöluonnokset valmistuisivat sosiaali- ja terveysvaliokunnasta syyskuun loppuun mennessä, mutta jo aiemmin viikolla kävi selväksi, ettei näin tapahdu.

Valmistumisen lykkääntyminen on herättänyt kysymyksen siitä, voidaanko mahdolliset maakuntavaalit pitää hallituksen toivomassa aikataulussa eli eurovaalien yhteydessä ensi toukokuussa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti äänestämällä, että kokoustamista jatketaan valinnanvapausasioilla ensi tiistaina aamupäivällä, kertoi puheenjohtaja Kiuru perjantaina. Nähtäväksi jää, millä aikataululla kipuilua herättäneessä emolaissa ja sairaala-asiassa voidaan edetä.

Mietintöpaperit menevät vielä eduskunnassa myös perustuslakivaliokunnan arvioitaviksi. Valiokuntakäsittelyjen jälkeen esitysten on määrä tulla jossain vaiheessa eduskunnan suureen saliin keskusteluun ja hyväksyttäviksi.

Sote- ja maakuntauudistuksen läpiviennille eduskunnassa ei ole enää liiaksi aikaa, sillä vaalikautta on jäljellä puolisen vuotta.

Sote-lakien hyväksymisen ja toukokuulle kaavailtujen mahdollisten maakuntavaalien välillä pitäisi olla väliä noin puoli vuotta. Jos hallituksen toukokuun vaalitavoitteissa halutaan pysyä, tulee puolen vuoden aikaraja vastaan marraskuun loppupuolella. Tarkkoja määräaikoja ei ole lyöty lukkoon.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005844201.html

Asiasanat

Menot