fbpx
Uutiset

Sairaaloiden digiboksit

Tekninen johtaja Juha Rantasalo kommentoi Hämeen Sanomissa 13.11.2005 digiboksien hankkimisesta sairaaloille, etteivät sairaat potilaat jaksa opetella käytämään digilaitteita ja käyttö lankeaisi henkilökunnalle, ja että ne ovat myös kallita.

Ottamatta kummemmin kantaa laitteiden hankkimistarpeen synnyttämiin peruslähtökohtiin tai lisälaitteiden tuomaan pölyn kerääntymiseen ja sen myötä ehkä nouseviin terveysriskeihin täytyy tuoda esille ennen kuin ehditään tuhlata muutenkin tärkeitä rahavaroja ylimitoitettuihin hankintasuunnitelmiin, että yksittäiseen televisioon ei todellakaan tarvitse hankkia 500 euroa maksavaa digiboksia. Tarkoitukseen sopivia peruslaitteita saa nykyisin varmasti noin kymmenesosallakin tuosta hinnasta.

Potilaalle riittää kun hän pystyy katsomaan ohjelmaa – mitään hintatasoa nostavia tallennusominaisuuksia ei tarvita, sillä tuskin kukaan tulee enää saamansa hoidon jälkeen katsomaan ohjelmia digiboksista uudelleen sairaalahuoneeseen.

Peruskäyttö puolestaan ei vaadi sen enempää opettelua kuin tv:n kaukosäätimenkään käyttö, sillä riittää kun osaa vaihtaa kanavaa nuolinäppäimillä, ehkä jopa säätää myös äänenvoimakkuutta.

Digiboksissa ei myöskään tarvitse olla lisäominaisuutena maksullisia kanavia varten kortinlukija-aukkoa, sillä maksullisia kanavia ei varmastikaan olla tarjoamassa.

Jos erillisten digiboksien hankintaan joskus ryhdytään, selviää siis vähemmilläkin kustannuksilla. Jonkun ne täytyy kuitenkin käydä asentamassa, ja huoneisiin tietysti tulee lisää erillisiä laitteita ja johtoja. Uusien televisioiden hankkiminen sisäänrakennetuilla digi-tv-ominaisuuksilla on tietysti kustannuksiltaan vielä oma asiansa, jos siihen halutaan ryhtyä. Toivotan selvitystyöryhmälle onnea tehtävässään.

Yksityinen digiboxin käyttäjä

Hämeenlinna

Menot