Uutiset

Sairaaloiden työnjako selväksi

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä vaivaava sisäinen tulehdus on osoittautunut kiusallisen sitkeäksi ja pitkäkestoiseksi. Kysymys on Hämeenlinnassa sijaitsevan keskussairaalan ja sen Riihimäen yksikön välisestä tehtäväjaosta. Sairaanhoitopiirin tuoreen ja yksituumaisesti hyväksytyn strategian mukaan vaativat leikkaukset, esimerkiksi nivel- ja vatsakirurgia keskitetään Hämeenlinnaan.

Linjauksen perusteet löytyvät tietenkin kustannustehokkuudesta, mutta paljolti myös potilasturvallisuudesta. Riihimäellä ei ole mahdollisuuksia järjestää erikoislääkärivetoista, ympärivuorokautista päivystystä. Isoissa leikkauksissa komplikaation riski on aina olemassa.

Riihimäelle puolestaan ohjataan nykyistä tuntuvasti enemmän päiväkirurgiaa ja sellaisia leikkauksia, joissa komplikaatioiden riski on vähäinen. Kyse ei siis missään nimessä ole leikkaustoiminnan vähittäisestä alasajosta Riihimäellä.

Keskussairaalassa ei edes yritetä peitellä tosiasiaa, että ongelman ytimessä on muutama voimakastahtoinen lääkäri ja henkilöiden väliset ristiriidat. Pelosta Riihimäen yksikön ja ehkä myös omasta asemasta ja tulevaisuudesta on tekemällä tehty ongelma.

Riihimäen seudun potilaille ei tuota ylivoimaisia vaikeuksia matkustaa muutamaa kymmentä kilometriä päästäkseen asianmukaiseen hoitoon. Jos ihminen kerran elämässään joutuu lonkkaleikkaukseen, on aivan sama, löytyykö apu Hämeenlinnasta tai Riihimäeltä tai vaikka naapuripiirien sairaaloista. Pääasia on, että hoito on hyvää ja vaikuttavaa.

Myös sairaalakuntayhtymän poliittiset päättäjät hallituksessa ja valtuustossa seisovat yksituumaisesti valitun strategian takana.

Jatkuvasti kallistuva erikoissairaanhoito ei voi tuhlata voimavarojaan hoitotilojen ja henkilöstön vajaakäyttöön. On kohtuutonta, jos muutaman lääkärin vastarinta polttaa rahaa ja myrkyttää koko työyhteisön.

Työelämässä työnantajalla on yleensä oikeus määrätä, missä työt tehdään ja kuka ne tekee. Sairaalan johdon on käytettävä jämäkästi päätösvaltaansa. Erikoissairaanhoito ei voi olla mikään erillinen saareke, joka ei pelisäännöistä piittaa.

Suomalainen kiitelty erikoissairaanhoito on väistämättä uudistusten edessä. Pikapuoliin työtään lopetteleva hallitus yritti jakaa maan terveyspiireihin. Se olisi tiennyt nykyisten erikoissairaanhoitopiirien lakkauttamista ja yhdistämistä ylimaakunnallisiksi organisaatioiksi, joiden ytimessä on yliopistosairaala.

Olisi sinisilmäistä kuvitella, että uudistukset olisi tyystin haudattu, vaikka ne nyt supistuivatkin rajatuiksi kokeiluiksi. Asiaan palataan pian ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Ellei Kanta-Hämeessä itse osata lukea ajan merkkejä ja tehostaa erikoissairaanhoitoa, joku muu laatii käsikirjoituksen. Siinä vaiheessa maakunnan päättäjiltä ei enää kysellä juuri mitään. Siksi on viisasta suoristaa rivit omin voimin.

Päivän lehti

4.6.2020