Kolumnit Uutiset

Sairaan ihana lemmikki

Sairaan kallis. Tommosen sais Virosta nopeemmin ja yli puolet halvemmalla, pohti koiraani ihaillut mies kaupungilla.

Kerroin pulittaneeni piskistä yli tuhat euroa ja odottaneeni puoli vuotta, koska halusin otuksen vastuulliseksi tiedetyltä kasvattajalta. Oliko järkeä, kaveri ihmetteli. Ehkä heppu oli oikeassa, sillä tarkkaan valitusta kasvattajasta huolimatta vikoja on seitsemän vuoden yhteisen vaelluksemme aikana ilmennyt, vaikkei eläin olekaan rotunsa edustajista läheskään sairaimmasta päästä.

Muutamasta eläinlääkärireissusta saan syyttää itseäni. Olisi pitänyt arvata, että jälkiseuraamuksena on muutakin kuin mahanpuruja, kun heittää äärettömän ahneelle rakille ajankuluksi raa’an sianluun, jossa on aimo jööti ihraa…

Sairaaksi jalostetut koirarodut nousivat puheenaiheeksi jälleen, kun Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta lokakuun lopussa.

Jutussa ei ollut mitään uutta, mutta se kolahti. Ihmisten itsekkyys ja kasvattajien ahneus on aiheuttanut sen, että monella suositulla rodulla on sisäsiittoisuuden sekä epäterveiden ulkonäköihanteiden vuoksi runsaasti terveysongelmia.

Lemmikkini on yksi jutussa esiin nostetuista roduista, ja osa ongelmista on tullut tutuksi. Syksyisin tassujen välit punottavat ja kesän ennätyshelteissä koiran oli selvästi tukala lenkkeillä. Jälkimmäisen ratkaisuksi löytyi löhöäminen takapihalla ja säännölliset kylvyt kahluualtaassa.

Vuonna 2011 tuli ilmi kansainvälisen metelin nostanut rodun ylijalostaminen, kun BBC julkaisi dokumentin, jonka seurauksena eläinlääkäripiireissä heräsi halu kieltää kokonaan cavalier kingcharlesinspanielin kasvattaminen.

Yhä Suomen suosituimpiin rotuihin – vuonna 2013 se jäi niukasti kärkikymmeniköstä – kuuluvan spanielin vaivana on kivulias ja vakavia terveysoireita aiheuttava syringomyelia. Rodun pää on jalostuksen seurauksena muodostunut sellaiseksi, etteivät eläimen pikkuaivot mahdu pääkoppaan. Seurauksena on kipuja, halvausoireita ja suoranaista hulluutta. Suomen rotuyhdistyksen puheenjohtaja kielsi sairauden perinnöllisyyden, vaikka jopa puolet cavalier kingcharlesinspanieleista sairastaa tautia.

Rotuyhdistyksen nettisivuilla syringomyeliaa ei ole listattu perinnöllisiin sairauksiin, mutta sieltä löytyy linkki jonka takana on tietoa magneettikuvauksista alennushintaan sairauden toteamiseksi.

Miksi sitten hankin koiran, jonka rodun tiesin kärsivän terveysongelmista? Siksi, että en valinnut rotua vaan yksi sen edustajista valitsi minut. Halusin laiskanpulskean lemmikin, jolla on kuitenkin asennetta. Sain mitä toivoin: hyväntahtoisempaa, lapsiystävällisempää ja sympaattisempaa sohvaperunaa saa hakea.

Enemmistö meistä valitsee kumppaninsa luonteeseen ihastuen ja fyysisillä ominaisuuksilla päätään vaivaamatta. Ihastuessa ei aina ajattele järkevästi, kulkee ihastuksen kohde sitten kahdella tai neljällä jalalla.