Uutiset

Sairaanhoitajavajetta paikataan alan harjoittelijoilla

Osaa sairaanhoitajaopiskelijoista risoo koulutukseen kuuluva palkaton harjoittelu, jolla monien mielestä paikataan sairaaloiden sairaanhoitajavajausta. Sairaanhoitajan tutkinnon opintopistemäärästä yli kolmannes saadaan pakollisista harjoittelujaksoista.

Naakka on kuullut tilanteista, joissa opiskelija päätyy tekemään puuttuvan työntekijän hoitotehtäviä. Enemmän on kuitenkin tilanteita, joissa opiskelija tekee perushoidollisia tehtäviä, kun sairaalan kiire vie sairaanhoitajat vaativampiin töihin. Sairaanhoitajavajeen paikkaaminen opiskelijoilla ei ole vieras asia myöskään Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtajalle Katriina Laaksoselle.

Sairaanhoitajaopiskelijat tekevät samoja työvuoroja kuin sairaanhoitajatkin. 2-vuorotyötä ja viikonloppuvuoroja perusteellaan sillä, että opiskelijoiden täytyy saada kokonainen kuva tulevasta työstään.

-Varmasti he tekevät paljolti samaa työtä kuin sairaanhoitajat, myöntää Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun (Hamk) hoitotyön koulutusohjelmajohtaja Hanna Naakka.

Laaksosen mukaan harjoittelijapaikat eroavat toisistaan suuresti opiskelijatyövoiman käytön suhteen. Opiskelijoiden kohtelu ei ole irrallinen asia työpaikan muusta toimivuudesta. Hyvässä työyhteisössä ei opiskelijaakaan riistetä. (HäSa)

Päivän lehti

29.5.2020