fbpx
Uutiset

Sairaanhoitopiiri kilpailuttaa ja ulkoistaa laiskasti

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Khshp) on laiska kilpailuttamaan toimenpiteitä.

Maan suurimpien terveyspalveluyritysten mukaan leikkausjonoja olisi edullisempi lyhentää ostamalla leikkauksia, kuin tehdä sairaaloiden henkilöstön ylitöinä.

-Kuluneiden puolen vuoden ajalta tiedossani ei ole yhtään tarjouspyyntöä, kertoo Hämeenlinnan yksikön johtaja Juha Myllykangas Suomen Terveystalosta.

Yleisimmin leikkausjonoon jämähtävät silmätaudeista kärsivät tai ortopedisiä toimenpiteitä tarvitsevat potilaat. Terveyspalveluyritysten mukaan ostopalvelut olisivat tehokkaimpia juuri näillä erikoissairaanhoidon aloilla, kuten kaihi- ja keinonivelleikkauksissa.

Sairaanhoitopiiri on tehnyt tänä vuonna palvelusopimukset ortopedisistä ja plastiikkakirurgisista toimenpiteistä, mutta leikkauksia on ostettu vain muutamia.

-Pystyisimme varmasti hoitamaan esimerkiksi pitkään silmäleikkausta odottaneita ihmisiä nykyistä nopeammin kilpailukykyiseen hintaan, Myllykangas sanoo.

Hus osti ja säästi

Suomen Terveystalon johtavan ylilääkärin Juha Tuomisen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) säästi miljoona euroa tekemällä vuonna 2010 sopimuksen yrityksen kanssa.

Hus osti Terveystalolta 3000 jonoon kertynyttä kaihileikkausta puolen vuoden aikana.

-Kun sopimuksen raamit olivat selkeät ja volyymi riittävä, 500 leikkausta kuukaudessa, pystyimme tekemään työn kolmasosan halvemmalla verrattuna Husin omaan hintatasoon sillä hetkellä, Tuominen kertoo.

Julkinen terveydenhuolto pitäisikin laittaa kilpailemaan palveluista samalle viivalle terveyspalveluyritysten kanssa, Tuominen sanoo.

-Olisi syytä katsoa, mistä vaikkapa kaihileikkaukset saa laadukkaimmin ja halvimmalla.

Epämääräiset sopimukset torppaavat tarjoukset

Tuomisen mukaan julkisen terveydenhuollon kilpailutuksen uudistaminen mahdollistaisi yritysten osallistumisen terveydenhuollon ruuhkien purkamiseen nykyistä tehokkaammin.

Kilpailutusehtojen epämääräisyys estää terveyspalveluyrityksiä tekemästä kunnollisia tarjouksia.

-Lähes säännönmukaisesti tilaajat eivät sitoudu minkäänlaiseen minimimäärään. Jos sairaanhoitopiiri vain varautuu ostamaan varakapasiteettia, tarjous ei ole missään nimessä halpa, koska siinä on hirveästi riskejä.

Tuomisen mukaan julkisen terveydenhuollon päättäjien pitäisi tunnustaa kykenemättömyytensä vastata kasvaviin potilasmääriin.

-Julkisen sektorin kilpailutusosaamista ja -periaatteita pitää kehittää huomattavasti.

Tuominen näkee, että terveydenhuoltojärjestelmän kehittäminen on poliittisten päätöksentekijöiden käsissä.

-Yhteiskunta tulee olemaan hirveissä vaikeuksissa. 70-vuotias käyttää viisi kertaa enemmän terveydenhuollon palveluja kuin 60-vuotias. Julkisessa terveydenhuollossa tulisi miettiä vakavasti, mitä kannattaa tehdä itse.

-Pitäisi tunnustaa, että tulee ottaa käyttöön kaikki keinot, millä palveluja voidaan tuottaa nykyistä tehokkaammin ja edullisemmin. Terveyspalveluyritysten logistiikka ja henkilökunnan käyttö on oleellisesti tehokkaampaa kuin julkisessa terveydenhuollossa. (HäSa)

SUOMEKSI: Ortopedia = luu- ja tukikudossairauksien tutkimusta ja kirurgista hoitoa, mm. tähystykset, murtumien korjausleikkaukset ja kipsaukset, keinonivelleikkaukset.

Menot