fbpx
Uutiset

Sairaanhoitopiirit ottavat itse ohjat soten politikoinnista huolimatta – hallituksella ainakin tavoitteena 18 maakuntaa

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kaatuminen ei hidastanut sairaanhoitopiirien yhä lisääntyvää oma-aloitteista yhteistyötä, selviää Lännen Median kyselystä. Sairaanhoitopiireissä toivotaan, että sote-uudistus saadaan tehtyä ja uudistusta tehdessä ei puututa meneillään oleviin yhteistyökuvioihin. Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) kertoi torstaiaamuna, että 18 maakunnasta on päästy sopuun.
Sairaanhoitopiirit noudattavat lähes täysin maakuntajakoa. Poikkeuksena ovat Länsi-Pohja, joka kuuluu Lapin maakuntaan ja Itä-Savo, joka kuuluu Etelä-Savon maakuntaan. Kuva: Joonas Kuikka
Sairaanhoitopiirit noudattavat lähes täysin maakuntajakoa. Poikkeuksena ovat Länsi-Pohja, joka kuuluu Lapin maakuntaan ja Itä-Savo, joka kuuluu Etelä-Savon maakuntaan. Kuva: Joonas Kuikka

Lähes kaikki Suomen sairaanhoitopiirit kiihdyttävät keskinäistä yhteistyötään.

Lännen Median kyselyn mukaan 94 prosenttia sairaanhoitopiireistä aikoo tiivistää yhteistyötä muiden piirien kanssa, eikä syynä ole sote-uudistuksen kaatuminen maaliskuussa. Yhteistyötä olisi lisätty oma-aloitteisesti joka tapauksessa.

Sairaanhoitopiireistä 6 prosenttia aikoo pitää yhteistyön ennallaan.

Torstaiaamuna hallitusneuvotteluita vetävä Antti Rinne (sd.) ilmoitti, että sote-uudistuksesta on päästy sopuun. Uudistus perustuisi 18 maakuntaan ja julkisiin palveluihin. Vuoden aikana selvitetään pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien asemaa, voisivatko ne muodostaa oman sote-alueensa.

Erva-alueilla yhteistyö syvenee

Sote-uudistuksesta huolimatta suurin osa sairaanhoitopiireistä syventää yhteistyötä omalla erityisvastuualueellaan eli erva-alueella. Nämä alueet koostuvat yliopistosairaalasta ja muutamista sairaanhoitopiireistä ja niiden keskussairaaloista.

Esimerkiksi Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit vievät eteenpäin Tähtisairaala-hanketta, jota on suunniteltu jo pari vuotta.

– Kyseessä on Suomen pisimmälle viety erikoissairaanhoidon kehityshanke, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

Myös Oulun yliopistosairaalan erva-alueella suunnitellaan erikoissairaanhoidon yhteistyötä.

– Olemme perustamassa sairaanhoitopiirien yhteistä osuuskuntaa, jonka avulla pyrimme varmistamaan erva-alueen päivystävien sairaaloiden riittävän osaamispääoman. Jatkossa osuuskunta saattaa saada myös muita tehtäviä, kuten erikoissairaanhoidon työnjaon toteuttamisen, sanoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma.

Myös yhteistyötä rajojen yli

Maantieteellisten erva-kokonaisuuksien lisäksi sairaanhoitopiirit tekevät yhteistyötä muidenkin kanssa. Moni piiri mainitsee lisääntyvän yhteistyön suurimman Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteistyökumppanina, vaikka ei kuulukaan kyseiseen erva-alueeseen.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri valmistelee yhteistä laboratorioyhtiötä kahden muun yliopistosairaalapiirin, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan kanssa. Kainuussa yhteistyötä tehdään niin Oulun kuin Kuopion yliopistosairaaloiden kanssa. Etelä-Pohjanmaa tekee Tähtisairaala-suunnitelmien lisäksi yhteistyötä muun muassa Vaasan sairaanhoitopiirin kanssa.

Hallitukselta toivotaan tukea yhteistyölle

Sairaanhoitopiirien johtajat pitävät sote-uudistusta ja laajempia hallinnollisia kokonaisuuksia kiireellisinä. Ne eivät kuitenkaan ole jääneet toivomaan parasta, vaan vievät yhteistyötä eteenpäin. Tulevalta hallitukselta toivotaan tukea.

– Hallitusneuvotteluissa pitäisi mahdollistaa Tähtisairaalan kaltaisten hankkeiden eteenpäin vieminen, näitä ei saa sulkea pois. Erikoissairaanhoidossa tarvitaan lisää erva-tason kokonaisuuksia, toteaa Ihalainen.

Vaikka sotesta on päästy hallitusneuvotteluissa alustavaan sopuun, on vielä pitkä tie siihen, että uudistus olisi valmis.

– Sote-uudistus on riittävän iso ja vaativa kokonaisuus ilman, että siihen yhdistetään muita uudistuksia, kuten viime hallituskausilla toistuvasti on tehty. Maan hallituksella pitäisi olla malttia, ymmärrystä ja viisautta keskittyä valmistelemaan kunnolla sote-uudistus ja olla vaarantamatta sen aikaansaamista yhdistelemällä uudistukseen muuta, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Tätä kysyimme

Suunnitteletteko sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön tiivistämistä muiden sairaanhoitopiirien kanssa nyt, kun sote-uudistus kaatui tai ainakin siirtyi vuosiksi eteenpäin?

Kyllä, sote-uudistuksen kaatumisen vuoksi 0 %

Kyllä, sote-uudistuksen kaatumisesta huolimatta 94 %

Ei, pidämme yhteistyön ennallaan tai aiomme vähentää sitä 6 %

Ei ole yhteistyösuunnitelmia 0 %

Lännen Media lähetti Webropol-kyselyn sähköpostilla kaikille Suomen 21 sairaanhoitopiirin johtajille, mukaan luettuna Ahvenanmaa.

Kyselyn vastausaika oli 13.–17. toukokuuta. Kyselyyn vastasi 16 sairaanhoitopiirin johtajaa. Vastausprosentti oli 76.

Menot