fbpx
Uutiset

Sairaankuljetuksen taso ja lähtövalmius vaihtelevat Kanta-Hämeessä

Aihekuva.

Sairaankuljetuksen taso on Hämeenlinnassa parempi kuin joissakin muissa kunnissa.

Sairasautot joutuvat vuoden mittaan useinkin ylittämään kunta- ja maakuntarajat, joten on jossakin määrin sattumanvaraista, saadaanko kaikkialla yhtä hyvää sairaankuljetuspalvelua kuin Kanta-Hämeenlinnassa.

Esimerkiksi Lopella päivystää perustason ambulanssi, joskin sen miehistössä on ajoittain sairaanhoitaja, jolloin hoitovalmius nousee hoitotasolle. Hausjärvellä on päivällä hoitotason ambulanssivalmius ja yöllä perustason valmius. Yöllä myös lähtövalmius putoaa välittömästä valmiudesta 15 minuutin lähtövalmiuteen.

Kärjistäen voi sanoa, että sairauskohtauksen tai onnettomuuden uhriksi on parempi joutua päivällä kaupunkialueella. Maakunnan laitamilla apua voi joutua odottamaan ja yöaikaan kenties kriittistä liuotushoitoa tai suonensisäisillä lääkkeillä tehtävää kivunlievitystä ei aina ole saatavissa.

Hämeenlinnassa pelastuslaitoksen ambulanssit ovat palvelutasoltaan ns. hoitotason yksiköitä. Niissä on muun muassa suonensisäisesti annettavia lääkkeitä esimerkiksi sydänkohtauksia varten ja miehistössä on aina sairaanhoitaja. (HäSa)

Menot