Kolumnit Uutiset

Sairas kipupisteessä

Tällä viikolla vietetään eläinten viikkoa ja teemaeläin on kana.

En usko.

Tällä viikolla vietetään työntekijän viikkoa ja teematapaus on sairas.

Siitä pitää huolen kokoomus, joka nosti ansiokkaasti työntekijän sairasetuisuudet tarkasteltaviksi.

Kokoomus
haluaa antaa sairaille työntekijöille mahdollisuuden jäädä päiväksi kotiin. Enää ei tarvitse yhden päivän poissaolosta kantaa huonoa omaatuntoa. Kun se on päivärahaton eli sen maksaa itse, se on ikioma päivä. Eikö?

Terveenä siis voisi ottaa oman päivän tällöin tai tuolloin ruotsalaismalliin. Sairaan huumorintaju ei taida riittää kuittaamaan kokoomuksen lanseeraamaa hyvinvointiyhteiskunnan rakentamistapaa.

Kokoomus jättää asiat puolitiehen. Sairaaksi itsensä päästänyt saisi palkattoman päivän jälkeen kaksi viikkoa vielä 80 prosenttia palkasta.

Eikö mikään tutkimus pönkittäisi palkatonta sairastamista? Uusien pätkätyöpaikkojen ja halvan pätkätyövoiman ylläpito vauhdittuisi, kun palkkamenot kevenisivät tuottavuuden suhteessa.

Työntekijän kotiin jäämistä keventäisi tieto, ettei työpaikalla ole mitään hätää. Sairastaminen on hyvä teko, joka vapauttaa työpaikan sijaiselle.

Yleisesti tunnettu totuushan on, että varsinkin nuoret ihannoivat vapautta, epätyypillisiä työsuhteita ja pätkätöitä, joista ei niin kovin hyvää palkkaakaan tarvitse välttämättä saada, kunhan riittää elämyksiä ja sosiaalisten verkostojen laajennusmahdollisuuksia?

Sijainen työllistyy pariksi viikoksi ja säteilee onnea. Jos hän vielä piipahtaisi kättelemässä sairasta, voisi pöpö salamatkustaa työpaikalle ja luoda parille muullekin epätyypillistä työsuhdetta odottavalle työtä.

Nopeasti vaihtuvat sijaiset uudistavat työpaikan henkeä ja samalla toteutuu kokoomuksen tavoite työhyvinvoinnin lisäämisestä.

Rutinoitunut suihkumoottorin suunnittelijainsinööri tai keinonivelkirurgi sinnittelee kumpikin nykyään sitkeästi työssään. He puurtavat itsekkäästi jopa sairaana antamatta nuorille tilaisuutta kokeilla siipiään.

Pääministerikin voi huoletta ilmoittaa sihteerilleen, että soitapa vuokratyöfirmaan ja hanki päiväksi sijainen neuvottelemaan ajankohtaisista asioista Putinin kanssa.

Kokoomus on ajatellut asian loppuun saakka: sijaisuuksien lisääntyminen lisää työtä. On tehostettava salasanojen ja turvajärjestelmien käyttöönottovalmiutta, jotta työntekijä pääsee kulkemaan työpaikalla ja käyttämään työkaluja.

Oma työllistävä vaikutuksensa on tietysti myös sijaisen työpanoksen ja innovaatioiden muuntamisessa yhteensopiviksi ammattilaistuotteiden kanssa. Suihkumoottori ei pelaa lonkassa.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic