Uutiset

Sairastuneiden syyllistäminen on ihan sairasta

Professori Inkeri Elomaa on todennut, että eturauhas-, rinta- ja suolistosyöpien määrä lisääntyy, koska ihmiset käyttävät liikaa alkoholia, tupakoivat, ovat lihavia, eivätkä liiku ja mikä hulvattominta: he eivät syö tarpeeksi kuituja.

Elomaan mukaan kolmannes syövistä voitaisiin ehkäistä, jos ihmiset noudattaisivat terveellisiä elintapoja.

No niin varmaan. Ja maailma olisi parempi paikka, jos kaikki olisivat kauniita, sopusuhtaisia ja venyttelisivät hymyillen urheilustadionien viheriöillä.

Sen ymmärrän, etteivät alkoholi ja tupakka tee kenellekään hyvää (muuten kuin nauttimishetkellä), mutta onhan se nyt kohtuutonta, että syöpään sairastuneen pitää tuntea huonoa omaatuntoa, koska ei ole syönyt tarpeeksi kuituja. Heillä on aivan tarpeeksi miettimistä oman elämänsä tai sen mahdollisen loppumisen kanssa.

Tiedän monta syöpään sairastunutta, jotka ovat kuitunsa syöneet ja eläneet muutenkin terveellisesti. Eivätkä he ole lihavia, polta tupakkaa tai juo ylenmäärin alkoholia.

Ihmisten syyllistäminen on ihan sairasta.

Samaan hengenvetoon voidaan niputtaa kaikki sairaudet ihmisen omaksi syyksi. Onhan kaikelle joku syy, miksei siis ihminen itse. Niin siis jos ei lasketa niitä, jotka vain yksinkertaisesti saavat sairauden geeniensä mukana. No, ehkä joku esi-isä on jättänyt kuidut syömättä.

Jos nyt ajatellaan ihan perussairauksia. Flunssaa, nuhakuumetta ja ripulia, niin omaa syytähän ne ovat. Olisi pitänyt olla tarkempi, koskeeko joka paikkaan, ja syökö ihan mitä tahansa.

Televisiosta tutut Myytinmurtajien miehet todistivat yhdessä ohjelmassaan, miten nenäeritteet leviävät laajalle alueelle hetkessä.

Yksi testihenkilö onnistui välttämään virukset omalla käytöksellään. Muut olivat virusten peitossa. Ja mikä ero heidän käytöksessään oli; no tietenkin se, että se yksi nyrpisteli nenäänsä niin kanssaihmisten kosketukselle kuin syömisellekin.

Ilmeisesti heikot sortuvat virushyökkäyksen alla ja sairastuvat. Oma vikansa.

Entäs ripuli. Se vasta oma syy onkin. Oliko pakko silläkin ulkomaan reissulla ostaa kaikkien mahdollisten torikojujen herkut. Salmonellahan siitä tulee.

Lääkäri voi siis lähes aina, kun asiakas istuu vastaanotolla, alkaa kysellä, mitäs tuli tehtyä. Jos löytyy pienikin mahdollisuus, että itse aiheutettua on, niin ei muuta kuin pois lääkärin silmistä.

Jossain vaiheessa puhuttiin, että ihminen sairastuu syöpään, jos hänellä on taipumusta masennukseen. Se vasta itse aiheutettua onkin. Onko pakko miettiä niin vakavia? Mitä sillä on väliä, jos elämä vähän koettelee? Älä ajattele vanhoja juttuja.

Ihmisen täytyy olla iloinen, sosiaalinen ja kurinalainen, niin sairaudet pysyvät kaukana.

Ai niin: hyvää grillikauden alkua.

Menot