Uutiset

Sairauslomien kirjoittaminen tukkii terveysasemat

Terveyskeskuslääkäreiden aikaa kuluu Hämeenlinnassa liikaa työnantajien vaatimien sairauslomatodistusten kirjoittamiseen, mikä vaikeuttaa muiden sairaiden lääkäriaikojen saantia, toteaa avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger.

-Me todistelemme täällä mahatautia tai flunssaa, joissa ei ole mitään hoidettavaa. Ykkösdiagnoosi on ylähengitystieinfektio, johon kuluu merkittävä osa sekä lääkäreiden että hoitajien aikaa.

Kröger toivoo, että työnantajat eivät olisi niin tiukkoja vaatimaan sairaustodistuksia.

-Huijareiden ja lusmujen tunnistaminen vaatisi ennemminkin työpaikkojen hyvää esimiestyötä kuin meidän todistelua, Kröger sanoo.

Toiminta hoitotakuulain mukaista

Terveyskeskuspalveluja tuottava Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitos haluaa nostaa kissan pöydälle muun muassa mielipidekirjoituksissa esitettyjen väitteiden vuoksi.

Eräässä kritisoidaan, ettei omalle terveysasemalle saa aikaa kuin kuukauden päähän. (HäSa 11.4.).

-Hoitotakuulain mukaan kiireettömän ajanvarauksen pitää onnistua kolmen kuukauden sisällä, ja meillä pisin aika näyttää olevan 40 päivää. Vastaanotolle pitäisi mielestäni päästä 3-5 päivän kuluessa, Virpi Kröger vastaa.

Kiireellisiä tapauksia varten ovat päivystysajat, mutta niitä joudutaan käyttämään usein niin sanottuihin puolikiireellisiin tapauksiin, kuten murtumien jälkitarkastuksiin tai sydämen vajaatoiminnan kontrolleihin.

-Vaikka kaikki lääkärinvirat ovat täynnä, ja lääkärit ja hoitajat katsovat potilaita minkä ehtivät, joudumme käännyttämään ihmisiä ja sanomaan ei oota. Olemme jatkuvan tehostamisen vaateen vuoksi tilanteessa, jossa kysyntä ylittää tarjonnan näillä resursseilla, Kröger pahoittelee.

Lääkäriajat tuppaavat venymään

Kiireettömiä tapauksia varten varattu potilasaika on 20-30 minuuttia. Päivystysaika on 15 minuuttia.

Potilailla on kuitenkin enemmän sairauksia kuin kymmenen vuotta sitten. Monisairaille puolen tunnin lääkäriaika ei useinkaan riitä.

-Esimerkiksi keskustan terveysaseman tukkoisuus johtuu siitä, että sen alueella asuva väki on hyvin iäkästä. He sairastavat paljon, ja heillä on monia sairauksia ja vaivoja. He tarvitsevat luonnollisestikin paljon palveluita, avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger kertoo.

Joillakin terveysasemilla, jonka väestöpohja taas on lapsiperhevoittoista, lääkärikäynnit voivat usein olla esimerkiksi lapsen korvatulehduksen jälkeisiä nopeita kontrollikäyntejä, jotka hoituvat 5-10 minuutissa.

Lääkärit eivät karkaa yksityisvastaanotoilleen

Mielipidekirjoituksissa on vaadittu myös vastauksia muun muassa lääkäreiden päivittäisestä työajasta ja yksityisvastaanotoista (HäSa 14.4.)

Kuukausipalkkaisten terveyskeskuslääkäreiden työaika on 37 tuntia viikossa, mutta niin he kuin ”urakkapalkalla” työskentelevät väestövastuulääkäritkin tekevät käytännössä paljon ylitöitä.

Kulissien takana lääkärit tekevät terveysasemilla paljon muutakin kuin potilaiden vastaan ottoa. He neuvovat hoitajia ja tekevät potilastyöhön liittyviä paperitöitä. Yksistään reseptien uusinta vie lääkärin päivittäisestä työajasta noin tunnin.

-Yksityisvastaanottoja on vain parilla lääkärillä. Meillä lääkärit eivät lähde yksityisvastaanotolleen työaikana missään tapauksessa, lääkäreiden esimies Virpi Kröger painottaa.

Terveysasemalla käynyt ihmettelee yleisönosastossa myös sitä, missä ovat ne kuuluisat terveyskeskusjonot, kun odotusaulassa ei ole kuin pari ihmistä.

-Mehän toimimme ajanvarauksella ja pyrimme pysymään annetuissa ajoissa. Siksi ihmisiä ei ole jonottamassa auloissa, Kröger vastaa. (HäSa)