Uutiset

Sairionranta kaipaa siistimistä

Monet Sairionrannan asukkaat toivovat, että uuden asuinalueen keskelle jääneet rakentamattomat tontit maisemoitaisiin tai edes siistittäisiin siksi aikaa, kunnes pientalotuotanto jälleen alkaa vetää.

-Kyllä siitä on ollut koiranulkoiluttajien kanssa puhetta. Jos minä olisin YIT:llä töissä, olisin tehnyt asialle jotain – varsinkin, jos rakentamiseen tulee taas tauko, pohtii alueella kolme vuotta asunut Marja Leppävuori.

Viime keväänä vastavalmistuneeseen rivitaloon muuttanut Noora Kourula katselee kuistinsa edestä avautuvaa maisemaa miettiväisen näköisenä.

-No eihän tuo romuvarasto mikään kaunis näky ole. Onneksi meidän ikkunoista avautuvat maisemat lähinnä toiseen suuntaan, Kourula toteaa.

Leppävuori kertoo nähneensä lähialueen lasten kiipeilevän usein joutomaan röykkiöiden päällä.

-Se vetää heitä selvästi puoleensa. Työmaakopin seinässä on kyllä jokin haalistunut varoituslappu turvallisuusriskeistä, mutta kuka sellaista huomaa? Leppävuori huolehtii.


Arkkitehti pitää alueesta

Sairionrannan rakennuksista on rakennettu tähän mennessä hieman alle puolet. Rakennuskanta on sijoittunut rautatien varteen sekä alueen eteläpäähän, kun taas alueen keskellä olevat pientalotontit kasvavat edelleen koiranputkea. Kaupungin arkkitehti Markku Kaila on huomannut kehityksen.

-Näyttää siltä, että alueen kerrostalot toteutuvat pikkuhiljaa, ne on pian yhtä lukuun ottamatta tehty. Loput rakennuspaikat ovat selvästi pienempiä pari-, rivi- ja pienkerrostaloja. Niiden tulevaisuus on vähän kysymysmerkki, Kaila toteaa.

Hän toivoo näkevänsä pitkään suunnitellun alueen mahdollisimman pian kokonaisena.

-Minun mielestäni alue on suhteellisen onnistunut. Terassoidut kerrostalot ovat aika hyvä ryhmä ja villatkin ihan kohtuullisia, Kaila muistuttaa.


Pientaloille ei ole nyt kysyntää

Lähes koko alueen toteutuksesta vastaava YIT Rakennus Oy aloittaa tulevana talvena alueella yhden uuden kerrostalokohteen.

Tuotantopäällikkö Hannu Kuusela kertoo, että työt Tehtaankatu 2:ssa aloitetaan ensi vuoden puolella heti, kun ankarin talvi on ohi. Kerrostalon pitäisi valmistua ensi vuoden jouluun mennessä.

Sen jälkeen YIT:llä on jäljellä alueella yksi kerrostalotontti sekä lukuisia pientalokohteita. Kuusela myöntää, että kerrostaloille on tähän saakka ollut selvästi enemmän kysyntää. Pientalot ovat kerrostaloja herkempiä talouden heilahteluille.

-Pientaloissa on enemmän perheasuntoja ja saattaa olla, että nuorempi väki seuraa suhdanteita tarkemmin. Kerrostaloissa iso osa asukkaista on eläkeiän kynnyksellä ja heillä suhdanteiden vaikutus ei ole niin suuri. Ostopäätökseen vaikuttaa enemmän se, että haluaa asunnon joltain tietyltä alueelta, Kuusela pohtii.


Luonto hoitaa maisemoinnin

Kuusela vakuuttaa, että YIT on kuitenkin edelleen toteuttamassa myös alueen pientalokohteet.

-Onhan siellä tälläkin hetkellä yksi pientalokohde ennakkomarkkinoinnissa. Kysyntä on tällä hetkellä pikkuisen vaisua, mutta katsotaan nyt, mihin tämä talous kääntyy, Kuusela sanoo.

Jos pientalojen rakentumista joudutaan odottamaan pitkään, onko aluetta tarkoitus maisemoida tai siistiä?

-Ei siellä mitään sen kummempaa ole tarvetta tehdä. Tontit ovat sellaisia, mitä nyt rakentamattomat alueet yleensäkin ovat.

-Kun siellä on tasattu maamassoja ja tehty muita esirakennustöitä, luonto ei ole välttämättä vielä joka paikasta hoitanut maisemointia. Mutta talvellahan se ei ole ongelma, kun lumi peittää maan. Me toivomme, että keväällä pääsemme kuitenkin jatkamaan rakentamista, joten asia ei sillä tavalla ole ajankohtainen, Kuusela vastaa. (HäSa)