Uutiset

Saisiko maailma valita?

Marraskuun toisena päivänä valitaan maailman vaikutusvaltaisin henkilö. Valitettavasti kyseessä ei ole YK:n pääsihteeri tai minkään muunkaan kansakuntien yhteistyöhön pyrkivän elimen johtaja vaan yhden yksittäisen valtion, Yhdysvaltojen, päämies.

Vastaliikkeenä yhden valtion maailmanvallalle on syntynyt halu päästä vaikuttamaan Yhdysvaltojen päätöksentekoon.

Suomalaisella Quartervote.com nettisivustolla kerätään nimiä vetoomukseen, jossa muulle maailmalle vaaditaan äänioikeutta maailman vaikutusvaltaisimman päättäjän valinnassa.

Vetoomuksessa vaaditaan muulle maailmalle 25 prosentin ääniosuutta. Se riittäisi kallistamaan vaakakupin maailman suosikin, tällä kierroksella siis John Kerryn, puolelle.

Ajatus on kaunis, mutta täysin irrallaan todellisuudesta.

Sitä päivää tuskin tullaan näkemään, että Yhdysvaltojen kaltainen valtio luovuttaisi vapaaehtoisesti kansallista päätös- ja vaikutusvaltaansa muille.

Jo nyt Yhdysvaltojen oikeisto syyttää YK:ta ja EU:ta maan sisäisiin asioihin puuttumisesta. Pahimpien salaliittoteoreetikkojen mukaan Yhdysvallat on jo alistettu Euroopan ja YK:n hirmuvallan alle jonkin salaperäisen maailmanlaajuisen salaliiton toteuttamiseksi.

Kovia väitteitä ottaen huomioon kaiken sen kädenväännön, jota Yhdysvallat on muiden maiden kanssa käynyt.

YK:n kanssa välit ovat viileät Irakin sotaan lähtemisen ja jääräpäisen Israel-politiikan takia. Turvallisuusneuvoston pysyväisjäsenenä Yhdysvallat pystyy halutessaan kampittamaan lähes minkä tahansa päätöksen. Eniten tuota valtaa on käytetty juuri Israelia koskevissa päätöslauselmaehdotuksissa, joita on kaatunut kymmenittäin.

Tällä hetkellä Atlantti on poliittisesti leveämpi kuin aikoihin, kun EU:n ja Yhdysvaltojen johtajat haluavat pitää hajuraon välillään.

Toisen valtion asioihin on muiden paha mennä puuttumaan, mutta nykyistä voimakkaampi ja tehokkaampi YK olisi koko maailman etu.

Uudistuksista YK:n turvallisuusneuvostossa on puhuttu pitkään, mutta mitään näkyvää ei ole saatu aikaan.

Nykyinen turvallisuusneuvosto on koottu toisen maailmansodan voittajista ja suurista siirtomaavalloista. Nykytilanteessa kokoonpano ei enää edusta maailmaa. Poissa on suuria valtioita, kuten Intia. Myös muslimimaailman ja Afrikan edustus on olematonta samalla kun Eurooppa on kahminut päätösvaltaa.

Parasta olisi, jos jokainen maanosa olisi edustettuna tasavertaisesti.

Myös veto-oikeus on ongelmallinen, sillä sitä käytetään häikäilemättä poliittisiin tarkoituksiin ja näin hidastetaan yhteisön toimintaa.

Yhdellä valtiolla, oli se mikä tahansa, ei saisi olla valtaa puuttua koko muun maailman kannattamiin päätöksiin.

Jani Suhonen

jani.suhonen@hameensanomat.fi

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien monimediatoimittaja.

Muulle maailmalle vaaditaan äänioikeutta maailman vaikutusvaltaisimman päättäjän valinnassa.

Päivän lehti

14.8.2020