Uutiset

Sajaniemellä kehitellään Taidemäestä kulttuurikeskusta

– Emme halua luopua kylän sydämestä, Sajaniemen koulurakennuksesta. Herätämme talon henkiin ja siten, että yrittäjien vuokratuloilla pystytään kattamaan ylläpitokulut, sanoo projektin vetäjä Anne Malin.

Lopen kunta päätti viime keväänä laittaa Sajaniemen koulun uudemman rakennuksen myyntiin. Muutama ostajaehdokas tutustui syksyn aikana rakennukseen, muttei jättänyt tarjoustaan.

Kyläläiset saivat aikaa vastaiskuun. Euroopan Unionin Leader-rahalla päätettiin selvittää kylän mahdollisuudet elvyttää talo täyteen toimintaan. Kunta lopetti rakennuksen myyntiponnistelut toistaiseksi ja antaa nyt kyläläisille mahdollisuuden näyttää kyntensä.

Joentaan ja Sajaniemen kylien rajalla asuva Anne Malin pitää koulurakennuksen elävöittämistä siinä määrin tärkeänä, että otti vakituisesta työstään kahden kuukauden verran virkavapaata valmistaakseen selvityksen.

– Työ on valmis ja nyt haemme kolmen vuoden rahoitusta toiminnan käynnistämiseen ja järjestämiseen. Meillä on vahva pohja palveluyrittäjille, sillä niin Lopen teatteri kuin Palvelukoti Huvikumpu tuovat perusasiakkaat, kertoo Anne Malin.

Sajataloon saadaan hyvän olon hoitola, perhe- ja yhteisökahvila, kesäkahvila ja -tori sekä erilaisia lasten-, perheen ja vanhusten kerhoja.

Hoitolalle kunnostettavia tiloja käyttävät omana viikonpäivänään parturi-kampaaja, kosmetologi, jalkojenhoitaja, terveydenhoitaja ja hieroja.

– Yrittäjät ovat jo sitoutuneet mukaan, Anne Malin kertoo.

Sajaniemen kyläyhdistys on vuokrannut rakennuksen kunnalta 250 euron kuukausihinnalla, mutta nyt yhdistys toivoo vuokraa laskettavan euroon. Yhdistys valmistautuu neuvottelemaan myöhemmin talon ostamisesta nimelliseen hintaan.

Ovet paukkuvat jo ahkerasti

Lopen Teatteri vetää kesäaikaan tuhansia katsojia, joten Taidemäen kesän toimintaa keskitetään erityisesti näytöspäiville. Kesätorin ja -kahvilan on tarkoitus kuitenkin toimia muulloinkin samoin kuin maaseudun tuotteita myyvän myymälän.

Heti tammikuussa valot syttyivät koulun ikkunoihin, kun harrastajat saapuivat takaisin talolle. Lopen Voimistelun ja Liikunnan jumpparyhmä käynnistyi uudelleen, Maa- ja kotitalousnaiset kerääntyivät käsitöiden pariin, kesäteatteri aloitti harjoitukset ja seurakunta kutsui lapset kokkikerhoon.

Perheet kokoontuvat nyt MLL:n perhe- ja yhteisökahvilaan, jonka päätteeksi lapset pääsevät vanhempiensa kanssa pihamaalle saapuvaan kirjastoautoon. Helmikuussa käynnistyy vielä vanhemmalle väelle oma kerho.

Viime viikolla käynnistyi kyläyhdistyksen kansainvälinen kerho, jossa kokoontuivat Lopelle puolisonsa mukana saapuneita useista eri kansallisuuksista. Yhteinen kieli on englanti.

Ideoita riittää myös jatkojalostukseen. Ensihätään Lopen shakkikerho puuhaa pihalle isoa puistosakkilautaa nappuloineen. Seurakunnan kanssa taas pohditaan ensi syksyksi lasten päiväkerhon käynnistämistä.

Taidemäelle oma yhdistys

Sajaniemessä uskotaan kyläläisten yksituumaisuuteen siinä määrin, että yhteisen kulttuuri- ja toimintakeskuksen tulevaisuuden takaamiseksi perustettiin viikko sitten oma yhdistys, Sajaniemen Taidemäki ry.

– Syksyn aikana, kun koululta oli viety kudontapiirin kangaspuut, istuimme ja nökötimme omissa tuvissamme emmekä nähneet ketään. Aloitimme heti käsityökerhon, kun koululle taas pääsee, kertoo yhdeksän kilometrin päästä koululle matkaava Hilkka Yrjönen.

Kulttuuri- ja toimintakeskusta tarvitaan kylällä, jolle on muutaman viime vuoden aikana muuttanut lukuisia lapsiperheitä. (HäSa)