fbpx
Uutiset

SAK haluaa laajan ratkaisun – mukaan ansiosidonnaisen leikkaus ja paikallinen sopiminen

Suurin palkansaajajärjestö SAK haluaa neuvotella laajasta työelämän paketista, jossa mukana ovat kilpailukyvyn lisäksi muut lähiaikoina linjattavat työelämän kysymykset, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus ja paikallinen sopiminen.
 
SAK:n työvaliokunta linjasi maanantaina järjestön kannan. Torstaina SAK:n hallitus esittelee tarkemmin oman laajemman työmarkkinaratkaisunsa.
 
Järjestö ei edelleenkään sitoudu pääministerin tavoitteeseen viiden prosentin kilpailukyvyn parantamisesta. Puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan kukin tuo neuvotteluihin, mitä hyväksi näkee.
 
– SAK ei halua vähä vähältä hakea hallituksen kanssa ratkaisuja, vaan kokonaisuutta, Lyly sanoi kokouksen jälkeen.
 
SAK:n kantaa uusien neuvottelujen avaamiseen Hakaniemessä sorvasi maanantaina järjestön työvaliokunta, johon SAK:n isojen liittojen edustajista kuuluvat Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto,
 
PAMin puheenjohtaja Ann Selin, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton, JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja kuljetusaloja edustavan AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen. SAK:n johdosta työvaliokunnassa ovat puheenjohtaja Lauri Lyly ja varapuheenjohtaja Matti Huutola.
 
STTK ja Akava kertoivat jo ennen viime perjantain mielenilmausta sitoutuvansa hallituksen asettamaan tavoitteeseen yksikkötyökustannusten viiden prosentin laskusta. Tavoitteesta ovat yksimielisiä myös työnantajia edustavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kuntatyönantajat. EK kutsui järjestöt jo viime torstaina alustaviin keskusteluihin.
 
Keinoina ovat olleet esillä lomarahojen leikkaus ja työajan pidentäminen, joilla korvattaisiin hallituksen kilpailukykypaketissa olevat työelämän kiristystoimet. Hallituksen esityksistä erityisen epäoikeudenmukaisina on koettu ylityökorvauksien puolittaminen ja sunnuntaikorvausten pienentäminen 75 prosenttiin. Myös ensimmäisen sairauspäivän muuttaminen palkattomaksi on tuntunut palkansaajista kohtuuttomalta.
 
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on antanut työmarkkinajärjestöille aikaa vaihtoehtoisen ratkaisun tekemiseen 30. syyskuuta asti. 

Asiasanat

Menot