Uutiset

Sakko uhkaa syljeskelijää ja pröystäilijää

Siitä lähdetään, että kaverin jaloille ei suihkussa kusaista. Tämä periaate on kirjattu oikein erikseen Hämeenlinnan Pallokerhon edustuskiekkoilijoiden säännöstöön. Sen rikkomisesta napsahtaa 20 euron sanktio.

Sakkokenraaliksi nimitetty puolustaja, joukkueen varakapteeni Tuomas Eskelinen kertoo hymistellen, että siisteyteen ja käytöstapoihin sekä aikatauluihin liittyvien sääntöjen rikkomisesta karttuu kauden aikana sievoinen summa.

– Viime kaudella sakkokassaan kertyi 4000 euroa. Rahat menevät aina yhteiseen käyttöön. Kahtena viime keväänä niillä on maksettu osa kauden jälkeen tehtyjen etelänmatkojen kuluista, hän paljastaa.

Sekuntikin riittää

HPK:n pelaajien huikea sakkokertymä todistaa Tuomas Eskelisen mukaan, että hämeenlinnalaisjoukkueessa on SM-liigan kovin kuri. Näin hän ainakin uumoilee muiden joukkueiden pelaajien puheiden perusteella.

Kerhon sakkolistalta löytyvät suihkussa pissailun lisäksi muun muassa pröystäily, kännykän soiminen ja lattialle sylkeminen.

Yleisimmät sakkoperusteet ovat pelikamojen jättäminen lattialle ja myöhästyminen.

– Sekunninkin viivästymisestä rapsahtaa sakot. Pukukopin tekstiteeveen kellon mukaan mennään, joten aiheesta ei tarvitse kiistellä, varakapteeni toteaa.

Huomattavia summia kilahtaa kassaan myös harjoitusten rangaistuslaukauskisoissa.

– Jos ei neljännelläkään yrittämällä saa tehtyä maalia, joutuu pulittamaan 10 euroa. Viimeksikin taisi peräti kahdeksan jätkää saada sakot, Eskelinen vinoilee.

Kuka sitten valvoo, että sakkokenraali itse noudattaa sääntöjä?

– Mähän olen aina täsmällinen, luottopakkina tunnettu Eskelinen kuittaa.

Tällä hetkellä Kerhon sakkolistan kärjessä ovat hyökkääjä Oliver Setzinger, hyökkääjä Jani Hassinen ja puolustaja Vladimir Sicak.

Minuuteista kiinni

Luvattomat syljeskelyt ja pissailut eivät kuulu naisurheilijoiden tapoihin. Tarmo Volleyn kapteeni ja tästä syksystä lähtien myös sakkovastaavana toimiva Hanna-Kaisa Torkkeli tietää kertoa, että lentopalloilijoiden vakavin rike on lähinnä harjoituksista myöhästyminen.

– Naiset ovat sen verran fiksumpia, että ongelmia ei juurikaan ole. Ajatuksena oli lähinnä vaikuttaa täsmällisyyteen, Torkkeli tuumaa.

– Sakkojen ajatuksena onkin motivoida pitämään aikataulusta entistäkin tiukemmin kiinni. Periaatteena on, että harjoituksiin on tultava salin kellon mukaan tasalta. Puolentoista tunnin treeniaika on arvokasta aikaa, joten jokaisesta minuutista pidetään kiinni, kapteeni tähdentää.

Lentopallonaisten vierasottelumatkoilla oloasujen on oltava yhtäläiset, lääkelaukku ja huoltokassit on hoidettava, treeneissä on oltava täydet varusteet ja kännykät eivät saa piristä palavereissa. Sääntöjen laiminlyönnistä ropisee viiden euron rangaistus.

Sakkorahat ovat pieni lisä matkakassaan, jota Tarmo Volleyn pelaajat kauden aikana yhdessä keräävät.

Torkkeli on itse kunnostautunut lahjoituksissa olemalla listakakkosena. Eniten sanktioita on haalinut kakkosvalmentaja Timo Helle.

HPK:n sakkolista:

– suihkussa kuseksiminen 10 euroa
– suihkussa kaverin jaloille lorauttelu 20 euroa
– kännykän soiminen 20 euroa
– myöhästyminen 20 euroa
– kamat lattialla 10 euroa
– pröystäily 10 euroa
– lattialle sylkeminen 10 euroa
– kaappi auki tai pyyhe kaapissa 5 euroa
– auto etupihalla 20 euroa
– sivuoven käyttö 10 euroa
– pelipäivinä sakkosummat ovat kaksinkertaiset

Tarmo Volleyn sakkolista:

– myöhästyminen
– vastuutehtävän laiminlyöminen (mm. lääkelaukun ja huoltokassin hoitaminen)
– varusteiden unohtaminen
– kännykän soiminen palaverissa
– kaikista rikkeistä peritään 5 euron sakko