fbpx
Uutiset

SAK:n Eloranta: Suomalainen duunari on suojansa ansainnut - "Me vain vaadimme, ettei meiltä viedä lisää"

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n liittopäättäjiä on parhaillaan koolla Helsingissä pohtimassa jatkotoimia irtisanomislakikiistassa. Varsinaiset päätökset tehdään liittojen hallituksissa.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi aloituspuheenvuorossaan, että maan hallituksen kaavailema laki asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan.

– Me emme tällaista lakia voi hyväksyä, Eloranta sanoi.

Elorannan mukaan he ovat tehneet koko prosessin ajan hallitukselle johdonmukaisesti selväksi, että tämä ei käy.

Eloranta sanoi, että suomalainen duunari on suojansa ansainnut.

– Emme ole vaatimassa lisää, me vain vaadimme, ettei meiltä viedä lisää.

Liittojen kenttäväen kommenteissa käytettiin kokouksessa tiukkaa kieltä. Muutamissa kommenteissa väläytettiin yleislakkoakin keinona irtisanomislain vastustamiseen.Hallituksen tarjoukselle jäinen vastaanottoHallitus tarjosi tiistaina lievennettyä versiota lakihankkeesta, mutta sekä SAK että toimihenkilöiden STTK pitivät kiinni siitä, että koko esitys on vedettävä pois.

Hallitus ehdotti, että irtisanomisen helpottaminen rajattaisiin yrityksiin, joissa on alle 10 työntekijää. Alkuperäinen ehdotus olisi koskenut alle 20 hengen yrityksiä.

– Eihän tämä poista niitä perusongelmia, joita olemme tuoneet matkan varrella esille. Eli että ihmiset riippuen yrityskoosta joutuvat eriarvoiseen kohteluun ja asemaan. Se on tietysti asia, jota me emme voi lähtökohtaisesti hyväksyä, SAK:n Eloranta sanoi STT:lle tiistaina.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on jo kertonut aloittavansa maanantaina laajennetun ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon sopimusaloillaan. Toimet ovat voimassa 28. lokakuuta asti.

Uusina sopimusaloina ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon liittyvät muun muassa ahtausalan, terminaalialan, ilmailuhuollon ja matkustamohenkilökunnan työntekijät.

AKT:n hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen loka-marraskuun vaihteessa.


Asiasanat

Menot