fbpx
Uutiset

SAK:n liittojen protestit eivät ole päättymässä hallituksen luottamusäänestykseen

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n poliittiset työtaistelutoimet maan hallitusta vastaan eivät ole päättymässä ensi viikolla, vaikka pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus saisi eduskunnan luottamuksen työllisyyslinjasta käytävän keskustelun jälkeen.

– Tiedonantoäänestys ei varmasti vielä niihin (työtaistelutoimiin) vaikuta, koska varsinainen lainsäädäntö on edelleen prosessissa, uskoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta STT:lle.

Sipilä sanoi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että olisi erikoista, jos ammattiliitot jatkavat työtaistelutoimia vielä sittenkin, jos hallitus saa eduskunnan luottamuksen työllisyyslinjakeskustelun jälkeen. Ay-liikkeen puolella asia nähdään eri tavalla.

– Kyllä eduskuntaan pitää pystyä voida vaikuttaa sen jälkeen, kun hallituksen luottamuksesta on äänestetty, koska yksittäistä lakihankettahan eduskunta ei ole tässä hyväksynyt, SAK:n Eloranta sanoi.Luottamusäänestys keskiviikkonaHallituksen ehdotus irtisanomissuojan keventämisestä pienissä, alle 10 hengen yrityksissä on suututtanut ammattiliitot, jotka ovat panneet toimeen poliittisia työtaistelutoimia, muun muassa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Hallitus antaa maanantaina eduskunnalle tiedonannon työllisyyslinjauksistaan. Asia tulee eduskuntakeskusteluun tiistaina, ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona. Varsinaista esitystä irtisanomissuojan muuttamisesta eduskunta ei ole vielä saanut.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kummeksuu Sipilän hallituksen tiedonantoa ja siihen liittyvää luottamusäänestystä.

Palola sanoo odottaneensa, että hallitus olisi edennyt normaalissa järjestyksessä ja tuonut vasta varsinaisen irtisanomislainsäädännön eduskunnan käsittelyyn.

– Nyt pääministeri arvioi toisella tavalla, ja ikään kuin poikkesi normaalista menettelystä, ja se on puhtaasti hallituksen oma asia, Palola kommentoi STT:lle sunnuntaina.“Eduskuntaan voitava vaikuttaa”Elorannan mukaan SAK:n liitoilla on suunnitelmat siitä, miten hallituksen vastaisissa työtaistelutoimissa edetään.

– Liitot tiedottavat omista linjauksistaan ja päätöksistään sitten, kun aika on sopiva. Ei voi ennakoida sen enempää, mitkä sisällöt, laajuudet tai kestot olisivat, mutta se kuullaan sitten, kun ollaan lähempänä ajankohtia, Eloranta sanoi.

Myös STTK:n Palola painottaa, että on yksittäisten liittojen asia arvioida tilannetta ja poliittisten työtaistelutoimien tarvetta.

Niin SAK:ssa kuin STTK:ssa ollaan edelleen sitä mieltä, että hallituksen olisi luovuttava irtisanomissuojahankkeestaan.

– Sen jälkeen keskustelut työllisyyden ja työllistymisen keinoista olisi aloitettava uudestaan puhtaalta pöydältä, STTK:n Palola sanoi.Sipilä: “Kynnyksen pitäisi olla korkeammalla”– Silloin jos eduskunta on siitä asiasta lausunut, niin silloin kynnyksen pitäisi olla aika hurjan paljon korkeammalla, pääministeri Sipilä sanoi Ylellä.

– Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla, hän sanoi.

Sipilä sanoo olevansa yleisesti sillä kannalla, että poliittisia lakkoja saa Suomessakin järjestää.

– Siihen on oikeutus, se on osa demokratiaa. Mutta silloin kun poliittinen lakko järjestetään, niin pitää olla äärimmäisen huolellinen, milloin näin järeää työkalua käytetään.“Kolmikantaa kunnioitetaan”Sipilän mukaan työmarkkinaosapuolten ja hallituksen kolmikantaa ei ole unohdettu lainvalmistelussa, myöskään irtisanomissuojan kohdalla.

– Tätäkin lakia on epävirallinen kolmikantainen työryhmä käsitellyt kolme kertaa, Sipilä sanoi Ylellä sunnuntaina.

– Kolmikantaista valmistelua kyllä kunnioitetaan, mutta oma lähtökohtani on ollut koko ajan se, että ei voi olla sellaista tilannetta, että yksi osapuoli kolmikannassa jarruttaisi tai veto-oikeudellaan pysäyttäisi jonkin prosessin.

Sipilän mukaan esimerkiksi työaikalakihanketta yritettiin aiemmin viedä eteenpäin kolmikannassa, mutta tulokset jäivät laihoiksi.Sipilä uskoo soten läpimenoonSipilä toisti sunnuntain haastattelutunnilla aiemman kantansa, että sote-uudistus on nyt eduskunnan, ei hallituksen käsissä.

Pääministeri ei halunnut ottaa tarkemmin kantaa uudistuksen käsittelyaikatauluun eduskunnassa tai siihen, ovatko maakuntavaalit vaarassa lykkääntyä. Hän sanoi yhä uskovansa sote-uudistuksen läpimenoon.

– Ei ole mitään syytä epäillä, ettei tätä (sotea) saada loppuun käsiteltyä eduskunnassa, Sipilä arvioi Ylellä.

Sote-lakien eteneminen eduskunnan suureen saliin vielä ennen joulutaukoa näyttää entistä epävarmemmalta, sillä hallituksen aiemmasta tavoiteaikataulusta ollaan selvästi myöhässä. Näin ollen on myös entistä epävarmempaa, voidaanko kaavaillut maakuntavaalit pitää ensi toukokuussa vai siirtyvätkö ne edelleen.

Hallituspuolueet eivät ole virallisesti suostuneet kommentoimaan soten aikatauluspekulaatioita.

https://areena.yle.fi/1-1494210

Asiasanat

Menot